<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az új Suzuki Vitara nem csak a márka szempontjából nagyon fontos modell, de a hazai ipar számára is az, ezért a Jato Dynamics autóipari elemzőcég segítségével megnéztük, hogy mennyire keresik Európában.

A Suzuki Vitara, amely jelenleg a márka zászlóshajója, március óta készül Esztergomban. A kocsi nagyon fontos a jelenleg igen szűkös – bár egyre növekvő – kínálattal bíró cég számára, hiszen egy olyan piaci szegmensben indul harcba, amelyet mostanában nagyon szeretnek (főleg Európában).

A Vitara Magyarország számára azért bír nagy jelentőséggel, mert az esztergomi üzem nagyban járul hozzá a hazai ipar teljesítményéhez. Érdemes a felidézni - ahogy az az első grafikonon is látszik -, hogy miként alakult Komárom-Esztergom megye termelése, mikor az előző generációs SX4 és a Splash gyártása leállt tavaly augusztusban és mi történt, mikor a terepjáró megérkezett márciusban.

Kattintásra galéria nyílik!

Nyilván más tényezők is közrejátszottak a számok alakulásában, mint például a Nokia komáromi gyárának bezárása, de azért elég jól kirajzolódik a Suzuki "futószalagjainak működése".

Áttérve a cég eladásaira az ACEA adataiból tudjuk, hogy miként alakultak a Suzuki európai számai (Bár a Vitarát tőlünk exportálják a világ összes piacára, az első félévben még csak Európában indult meg az értékesítés és rendelés). A cég áprilistól ismételten növekszik éves bázison, sőt az első félév összesített adata több mint 91 ezer autót jelent, 4,7 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

A Vitara esetében bár a nagyobb volumenű szállítás nyilván csak a gyártósorok hivatalos márciusi indulását követően kezdődhetett meg, minimális készletek már januárban és februárban is rendelkezése állhattak, legalábbis ez derül ki a Jato Dynamics adataiból.

A júniusi 4,7 ezres volumen nyilván még nem a "plafon". Egyrészt, mint arra korábban utaltunk még nem érhető el a kocsi minden jövőbeli piacán, másrészt a gyárnak is idő kell, amig minden rendelést teljesíteni tud. Eddig az első félévben több mint 15 ezer Vitarát regisztráltak a kontinensen, amelyből 795 került a magyar piacra. Mivel a Jato Dynamics már közölte a júliusi adatokat is, tudjuk, hogy a Vitara itthon az Octaviát is lelökte a trónról a 7. hónapban.

A júniusi 4724 darabos értékesítésnek egyébként még van hova nőnie. Csak az összehasonlítás kedvéért, a Nissan Qashqai-ból közel 23 ezer, míg a Renault Capturból 24 ezer talált gazdára a hatodik hónapban Európában.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.