2017. június 26. 19:46

A szőlők megóvása érdekében építési moratórium bevezetését kezdeményezték a Balaton északi partjának külterületein borászok hétfőn. A felhívást három balatoni szervezet, a Balatoni Kör, a Csopaki Kódex és a Rizling Generáció tette közzé.

Az aláírók szerint elindult a táj visszafordíthatatlan megváltoztatása a Balatonnál, és a tó melletti ingatlanvagyon középtávú leértékelődését is eredményező folyamat zajlik. Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke az MTI-nek kifejtette, az észak-balatoni kultúrtájon, az ország egyik legértékesebb szőlőterületén sorra épülnek a medencés nyaralók olyan külterületi ingatlanokon, ahol az érvényben lévő jogszabályok értelmében csak gazdasági épületeket lehetne létesíteni, továbbá a terület 80 százalékán szőlőművelést kellene végezni. 

Becslései szerint több ezer ingatlan épült szabálytalanul  az északi part szőlőterületein. "Minimumcélként" a borászok, civilek, településvezetők azt akarják elérni, hogy az államigazgatás szigorúan betartassa az érvényben lévő jogszabályokat - közölte Laposa Bence. 

Megjegyezte: az ingatlanpiacon tapasztalható fellendülés tovább növelte az érdeklődést az észak-balatoni külterületi szőlők iránt. "Ha szeretnénk, hogy legyen jövője a szezonhosszabbító balatoni borturizmusnak, sürgősen lépni kell" - figyelmeztetett.
 
MTI