3p

Az OTP Bank a legjobb bank a közép- és kelet-európai térségben, a londoni Euromoney idei regionális rangsora szerint.

A legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi szakfolyóirat júliusi számában közölt közép- és kelet-európai pénzintézeti elismerési listán - CEE Regional Awards for Excellence - a térségbeli legjobb külföldi bankcsoport címét az osztrák Raiffeisen International, az RZB csoport kelet-európai üzleti érdekeltsége kapta, de a legjobb helyi egyéni bank a régióban az OTP lett.

A Euromoney elemzése szerint jóllehet az OTP Bank Magyarországon régóta messze piacvezetőnek számít, "ennek ellenére sem ült elégedetten a babérjain": most már jelen van Bulgáriában, Horvátországban, Montenegróban, Szerbiában, Szlovákiában, Romániában, Oroszországban és Ukrajnában.

Tekintve az utóbbi évek magyarországi "politikai és gazdasági nyüglődéseit", ez a terjeszkedés időszerű és bölcs döntésnek bizonyult, áll a vezető londoni gazdaságpolitikai magazin elemzésében.

A Euromoney adatai szerint az OTP külföldi tevékenysége adja a csoport konszolidált hitel-kinnlevőségi portfoliójának 43,9 százalékát, betétállományának 39,1 százalékát, és a csoportszintű nettó eredmény 25,3 százalékát.

Az elemzés szerint az amerikai nem elsőrendű - subprime - jelzálogadósi körből kiindult válság nyomán a közép- és kelet-európai bankpiacon is nagyobbak lettek a kihívások, ez a piac azonban továbbra is igen jövedelmező.

A Raiffeisen is kiemelkedően teljesített

A Raiffeisen International például, amelynek anyavállalata, az RZB a térségben legkiterjedtebb jelenléttel bíró külföldi pénzintézeti csoport, 2008 első három hónapjában minden idők legjobb negyedévi eredményét érte el: nettó profitja éves összevetésben 32,1 százalékkal 254,4 millió euróra emelkedett. Az RZB összesített vagyonának csaknem 50 százalékát a közép- és kelet-európai érdekeltségek adják, áll a Euromoney júliusi kiadásának elemzésében.

A legjobb térségbeli értékpiaci kibocsátás-szervező díja a JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoportnak jutott az idei listán. A ház 4,5 milliárd dollár összértékű kibocsátási portfolióval érte el az elismerést. A Euromoney kiemeli a Hrvatski Telekom távközlési cég 1,4 milliárd dollár értékű elsődleges nyilvános kibocsátását.

A közép- és kelet-európai térség vállalategyesülési és -felvásárlási (M&A) piacának legjobb ügyletszervezője a Merrill Lynch lett a londoni folyóirat 2008-as rangsorában. A befektetési csoport tavaly áprilistól idén márciusig 27 M&A-tranzakciót bonyolított le a régióban, 39,3 milliárd dollár értékben, amivel 17 százalékos piacvezetői részesedést ért el.

A legjobb magyarországi adósságpiaci ügyletszervező bank címét a BNP Paribas kapta, a legjobb értékpiaci forgalmazó a KBC Securities lett az idei kelet-európai Euromoney-rangsorban.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!