2017. május 25. 13:53

Az európai régió legdinamikusabban növekvő lottótársasága lett 2016-ban a magyar Szerencsejáték Zrt., a Lottótársaságok Világszövetsége (WLA, World Lottery Association) által adott elismerés szerint. A játékos kedvű, kockáztatni szerető magyarok összesen 385,5 milliárd forintot költöttek szerencsejátékokra az állami vállalatnál.

A 9,9 százalékos árbevétel-növekedés motorja elsősorban a bukmékeri sportfogadások voltak, melyek 2016. utolsó negyedévében terven felül teljesítettek. A nagy, kiemelt bajnokságok mellett számottevő fogadás érkezett az alacsonyabb rangú sporteseményekre is. Megnövekedett eseményszám jellemezte az időszakot, újabb bajnokságokra és sportágakra teremtettük meg a játék lehetőségét. Növekedett az élő eseményekre történő fogadások népszerűsége is. A negyedik negyedévben szokásosan erős volt a sorsjegy termékcsalád forgalma is, különösen népszerűek voltak ebben az időszakban a magasabb árkategóriájú (pl. karácsonyi) sorsjegyek – fűzte hozzá Braun Márton elnök-vezérigazgató. 
 
 

A sajtótájékoztatón mutatták be a társaság 2016-os üzleti eredményeit is. A 2016-ban fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Szerencsejáték Zrt. szerepe meghatározó a hazai játékszokások alakításában. A Társaság stratégiai küldetése, hogy élményt nyújtson és értéket teremtsen. A nemzeti lottótársaság rendkívül dinamikus növekedést mutatott fel az elmúlt években. Az évről évre új rekordot elérő árbevétel 2010-ről 2016-ra több mint megduplázódott, az adó és járulékbefizetések közel másfélszeresével haladták meg a bázisnak tekintett 2010. évet, miközben a társaságtól növekvő osztalékbevételre számíthatott a tulajdonos. A Szerencsejáték Zrt. a nemzetgazdaság 18. legnagyobb vállalata és a legdinamikusabb fejlődő szerencsejáték-társaság Európában.

A 2016. évben elért 385,5 milliárd forint szerencsejáték árbevétel a legmagasabbnak számít a társaság történetében. A nemezeti lottótársaság közkiadásokhoz történő hozzájárulása pedig megközelíti a 80 milliárd forintot, mellyel hazánk egyik legjelentősebben adózó vállalkozásának számít. A szerencsejátékokból képződő játékadó felhasználásáról törvény rendelkezik, így kiemelt támogatásban részesült a hazai kultúra (Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Nemzeti Filmalap) és a nemzeti sportmozgalom.

2010-2016 között a szerencsejátékok árbevétele több mint megduplázódott, az éves átlagos növekedési ütem 15% volt, az ún. tiszta játékbevétel (árbevétel-játékosok nettó nyereményei) több mint másfélszeresére emelkedett. A számsorsjátékok jelentik a stabil játékos bázist, a fogadások és a sorsjegyek forgalma a 2010. évi négyszeresére emelkedett, míg az adó, díjak és járulékbefizetések közel másfélszeresével haladták meg a bázisnak tekintett 2010. évet.

mfor.hu