2010. május 7. 05:14

Csak elvétve találhatók hölgyek a leggazdagabb magyarokat számba vevő toplistákon – akiknek mégis sikerül beverekedniük magukat az elitbe, azok sok esetben férjükkel közösen vitt vállalkozásuknak vagy örökségüknek köszönhetik mindezt. Mfor.hu háttér.

Mindössze négy hölgy található a Napi Gazdaság napokban megjelent, 100 leggazdagabb magyart tartalmazó listáján. Vagyonuk összesen 53,7 milliárd forint - ennél a listavezetők (Demján Sándor, Csányi Sándor, Várszegi Gábor, Leisztinger Tamás, Széles Gábor és Veres Tibor) egymagukban is többet hoztak össze.

Nem sokkal áll jobban a szebbik nem szénája a Népszabadság tavaly ősszel publikált 150-es toplistáján, amelyre összesen nyolc nő kvalifikálta magát. Utóbbi napilap rangsorába főleg azért fért fel több hölgy, mivel itt őket is megemlítették a családi vállalkozásban, a férjjel közösen "összegereblyézett" vagyon tulajdonosaként, a Napi Gazdaság viszont csak párjukat nevesítette a toplistán.

32 milliárddal az élen

A leggazdagabb magyar nők rangsorát mindkét napilapnál Kósa Erika vezeti 32 milliárd forint vagyonnal, ami összesítésben a 13, illetve a 18. helyre elég.

A mintegy húsz éve a pénzügyi pályán tevékenykedő üzletasszony ( az mfor.hu vele készült interjúját itt olvashatja) a Brókernet Csoport alapító társtulajdonosa, illetve értékesítésért és hálózatért felelős alelnöke, a cégcsoportban 43 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik. A csoport évi 80 milliárd forintot meghaladó díjforgalmat ér el, országszerte negyven irodája működik, ügyfeleinek száma 180 ezer körül mozog.

Az üzletasszony a szintén 32 milliárdos vagyonnal rendelkező Kostevc Péterrel és Kutvölgyi Pállal alapította a Brokernet Csoportot, amelyet - a Napi Gazdaság szerint - a nulláról indulva, saját pénzből építettek fel. Kósa Erika emellett a CIG Pannónia Életbiztosító Zrt.-nek is alapító társtulajdonosa.

Ami privát életét illeti, hobbija a futás és a régi szakácskönyvek gyűjtése. Férjével egyébként nem csak a magánéletben társ: Körtvélyesi Zoltán a Brokernet Zrt. társtulajdonosa és vezérigazgatója is egyben.

Akik özvegyként lettek milliárdosok  

Kósa Erikát jókora távolságból követi Kristyán Judit, aki 11 milliárd forintos vagyonával a második leggazdagabb magyar hölgynek és a 47. legvagyonosabb magyar embernek számít a Napi Gazdaság szerint. Az egykori sztármodell a meggyilkolt médiacézár, Fenyő János özvegye, Svájcban él, és csupán napokra látogat Magyarországra. Örökölt vagyonát egy alapítvány kezeli - a befektetéseiből származó bevétel fedezi a család életét és biztosítja a gyerekek magas színvonalú oktatásának lehetőségét.

Szintén örökségének köszönhetően került fel a milliárdosok listájára Schmidt Mária, aki összesítésben a 83. helyet kaparintotta meg. A Napi szerint 6,2, a Népszabadság tavaly őszi kimutatása alapján  7,5 milliárd forintos vagyonnal bír, amely még férje, Ungár Tamás 2006-ban bekövetkezett halála után szállt rá.

A történész végzettségű asszony 1998-ban Orbán Viktor főtanácsadója is volt, jelenleg pedig a Terror Háza Múzeum, valamint a XX. Század és XXI. Század Intézet főigazgatója.

A férje halála nyomán örökölt Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési Nyrt.-ben 25 százalékos részesedéssel rendelkezik, ám a cég irányításában közvetlenül nem vesz részt. A vállalat tőzsdei értéke március végén megközelítette az ötmilliárd forintot.

Fiával közösen viszi a céget

A Napi Gazdaság listájának negyedik - és egyben utolsó - női szereplője Szilvássy Csilla, aki 4,5 milliárd forintos vagyonával épphogy befért az összesített top 100-ba. Az üzletasszony anno a VICO Rt. gazdasági igazgatói pozícióját cserélte a Kemikál Zrt. válságmenedzseri feladataira, amelyet 2000-ben vásárolt meg. A társaság sikeresen lovagolta meg az induló lakásépítési lázban rejlő lehetőségeket, és valószínűleg az sem rendítette meg, hogy tavaly forgalma harminc, nyeresége pedig hatvan százalékkal csökkent a válság miatt.

A szolid, százmilliós nyereséget sem az alaptevékenység, vagyis a saját fejlesztésű falfestékek gyártása és forgalmazása, hanem az ingatlanhasznosítás adja. A Kemikál 3,5 hektáros Soroksári úti telepén többségében kereskedelmi cégek bérelnek raktárakat, az ingatlan értéke mintegy hárommilliárd forint.

Szilvássy Csilla a családi vállalkozások híve, a céget ma már fiával közösen vezeti. 

Akik (majdnem) kimaradtak…

A négy grácia közül a Népszabadság toplistáján csupán Fenyő János özvegye, Kristyán Judit nem szerepel, míg a Napi Gazdaság Bolgár Juditot (Kerox Ipari és Kereskedelmi Kft., 22 milliárd forint), Szatmári Zoltánnét (malomipar, 21 milliárd forint) és Derry Mártát (Romantik Hotel Szidónia Kastély, 3,9 milliárd forint) hagyta ki a Népszabadság által rangsorolt nők közül.

A politikai napilap 150-es listáján szerepel még Harsányiné Fodor Gyöngyi és  Körmendi Anna is - őket a Napi Gazdaság rangsorában üzlettársuk és egyben párjuk, Harsányi Zsolt (9,4 milliárd forint) és Csák Máté (9,1 milliárd forint) képviseli.    

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek november legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 528 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.