<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?
Zöldülő ingatlanok, tippek energetikai korszerűsítéshez!

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Akár több ezer forintba is kerülhet a diákoknak a bankolás, ezért nagyon nem mindegy, hogy mit választanak.

Mivel már az egyetemekre történő beiratkozáshoz is bankszámlára van szükség a legtöbb felsőoktatási intézmény esetében (erre a számlára fog az ösztöndíj, szociális támogatás, a szabad felhasználású diákhitel érkezni), így összegyűjtöttük a diákoknak szóló legkedvezőbb kondíciójú számlacsomagokat a nyolc legnagyobb hazai bank vonatkozásában.
 
Ha körbenézünk a diákszámlák piacán, akkor láthatjuk, hogy ingyenes számlavezetéstől a párszáz forintig minden megtalálható a kínálatban, így érdemes több dolgot is mérlegelni, mielőtt elköteleződünk a tanulmányain idejére bármelyik bank irányába. 
 
Az elmúlt időszakban igencsak megemelkedett a bankban való pénztartás, a készpénztartás és a banki tranzakciók költsége, így nem véletlen, hogy a magyarok jelentős része még mindig a párnacihában tartja a pénzét. Más a helyzet a diákszámlák esetében, ugyanis ott nincs erre lehetőség, tehát elengedhetetlen a banki számlavezetés. 
 
A diákok becsalogatása azért is fontos a bankoknak, mert a végzést követően bíznak abban, hogy ügyfelük marad majd az érintett, továbbá diploma reményében feltételezhető a magasabb jövedelmi helyzet is, ami egy későbbi hitelfelvételkor kedvező lehet. 
 
 
 
A megfelelő diákszámla kiválasztásához elsődlegesen azt érdemes mérlegelni, hogy mi a diák elsődleges célja vele, ugyanis ennek fényében nemzetközi tranzakciókhoz, készpénzfelvételhez, bankkártyás vásárlásokhoz, ösztöndíjak kifizetéséhez más-más csomagok díjai lesznek a legkedvezőbbek. 
 
Amit még fontos a diákoknak tudni, hogy 18 éves kor alatt csak szülők vagy gyámok segítségével tudnak diákszámlát nyitni, továbbá 16 éves kortól ezek a diákok is igényelhetik és élhetnek a havi két ingyenes készpénzfelvétel lehetőségével maximum 150 ezer forint értékben. A törvényileg biztosított díjmentes kétszeri készpénzfelvételt követően a következő felvételnél már lesznek újabb díjak, attól függően, hogy a felvétel lebonyolító ATM az a bank sajátja vagy más banké.
 
Az ingyenes szolgáltatásokon túl diákok számára már jóval nagyobb terhet jelent, ha a bankszámlán keresztül különböző banki tranzakciókat akar végrehajtani (átlagosan az utalt összeg 0,5 százaléka körül van a legtöbb bank díja, de néhány pénzintézet további párszáz forintos alapdíjat is behajt), így jobban megéri a jól bevált sárga csekkes módszerrel befizetni a számlákat utalás helyett. Emellett érdemes az online banki felületeken utalni és más ügyeket intézni, ugyanis azokat bankfiókban intézni magasabb járulékos költséget eredményezhetnek.
 
Mely bankok háza táján érdemes nézelődni?

Az Erste diákszámlacsomagja azt ígéri, hogy a bankszámla díjait az akciós díjak kivételével egészen 2019. március 1-ig biztosítja. A számlacsomag 14 éves kortól 26 éves korig diákigazolvánnyal használható. Ingyenes a számlavezetés és a bankkártya 1990 forintos kibocsátási díját is jóváírja a bank a CélBetét megtakarítási számlán keresztül, abban az esetben, ha a számlanyitást követő 3 hónapban legalább tizenötször használja a kártyabirtokos.
 
Az FHB Hello számlacsomagja mellé szintén jár az első évben díjmentes Maestro bankkártya és 298 forintos számlavezetési havidíj. Kedvező még a csomagban, hogy 6000 forintig a netbanki utalás saját számlák közötti díja az utalás 0,3 százaléka.
 
A K&H Banknál a 14 és 18 éves kor, illetve a 18 és 26 éves kor között nyitható Trambulin-csomag díjazásában eltér egymástól. A fiatalabbak esetében nincs havidíj, ahogy az első évben a bankkártyának sincs költsége, az egyetemisták esetében viszont ez 66 forintos havidíjra változik szintén az első évben ingyenes éves bankkártyával.
 
 
 Az MKB Praktika Fix csomagja a 14-24 évesek számára havi 437 forintos számladíjjal havi két darab forint átutalást ad kedvezményesen. Speciális ajánlat, hogy ingyenes az internetbank, az SMS-ben történő értesítés és a telefonos ügyfélszolgálat is.
 
Az OTP Bank ingyenes számlavezetést és ingyenes PayPass kártyát biztosít, továbbá egyéb ajándékutalványok és kedvezmények is rendelkezésükre állnak az új számlanyitóknak. A bankkártyát egyedi képpel is lehet kérni, továbbá olyan is igényelhető, mely nemzetközi diákigazolványként is szolgál egyben. A saját ATM-es készpénzfelvétel díja pedig 99 forint plusz 1,49 százalék.
 
Az UniCredit Bank csomagja a 14 és 26 év közöttiek számára havi 199 forintos számlavezetési díj mellett teszi lehetővé a diákok pénzének fogadását, mindezt az első évben 1250 forintos éves bankkártyadíjjal, majd a második évtől kezdve 1650 forintos éves díjjal. Plusz szolgáltatás, hogy a bankkártyával díjmentesen lehet feltölteni a mobiltelefont.
 
 A Budapest Bank, a CIB Bank és a Raiffeisen Bank esetében jelenleg kevésbé diákcsalogató a kampány, de rendelkeznek diákszámlával ezek a bankok is. A Budapest Bank Play Extra Számlacsomag középiskolások és felsőfokú hallgatók számára kínál számlavezetési lehetőséget viszonylag magas főkártya díj (kezdetben 3590 forintos éves sarccal, majd második évtől 5990 forintért) ellenében, viszont kezdetben ingyenes számlavezetéssel, ami bizonyos feltételekkel később is érvényes lehet.
 
A CIB Bank a CIBEZZ csomagot kínálta korábban (2013 óta nem árusítja) kedvező feltételekkel a 26 éven aluliak számára, továbbá addig, amíg a hallgatói jogviszony fennáll. A Raiffeisen bankcsoportnak szintén nincs kiemelt diákszámlája, ugyanakkor a rendelkezésre álló csomagok közül az Aktivitás 2.0 az, ami jövedelemfeltétel nélkül biztosít ingyenes számlavezetést, ha havi minimum négy tranzakció teljesül legalább 50 ezer forint értékben.
 
mfor.hu