TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. november 12. 14:49

Az egyszerűsített adóbevallás elkészítését február 15-ig kérhetjük az APEH-tól, majd a hivatal április 30-ig postázza nekünk az adóbevallást. Ha nem vagyunk vele megelégedve, akkor május 20-ig lehetőségünk van a javításra – áll a 2009-es adótörvényeket módosító javaslatban, amelyről várhatóan november 25-én szavaznak a honatyák.

Az adóhatóság közreműködésével készített egyszerűsített adóbevallás lehetőségével mintegy 3 millió magánszemély élhet, akik kifizetőtől, munkáltatótól szerzik a jövedelmüket, és sem egyéni vállalkozói, sem őstermelői igazolvánnyal nem rendelkeznek. Az szja-bevallás elkészítéséért külön díjat nem kell fizetni.

Ezzel együtt természetesen továbbra is lehetőség lesz a munkáltatói adómegállapításra, valamint az önadózásra is, tájékoztatta az Mfor-hu-t Veszprémi István, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának partnere.

A január 31-ig kiküldött adócsomaggal együtt az APEH mindenkinek kipostázza majd azt a nyomtatványt (tájékoztatóval együtt), amelynek kitöltésével kérhetjük az egyszerűsített adóbevallás elkészítését, egyúttal nyilatkoznunk kell néhány, az adózást érintő fontos kérdésben, amelyről az adóhatóságnak nincs információja, így például a családi adókedvezményekről. Számos adat azonban már eleve az APEH rendelkezésére áll, főként a munkáltatók tájékoztatási kötelezettségéből eredően.

A tervezett változtatások kétségkívül könnyítik az adózás rendszerét, gondot jelenthet azonban, hogy a visszajáró adót továbbra is későn, a benyújtástól (hibás bevallás benyújtása esetén annak kijavításától) számított 30 napon belül köteles utalni, hangsúlyozta Veszprémi István.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.