2008. november 12. 14:49

Az egyszerűsített adóbevallás elkészítését február 15-ig kérhetjük az APEH-tól, majd a hivatal április 30-ig postázza nekünk az adóbevallást. Ha nem vagyunk vele megelégedve, akkor május 20-ig lehetőségünk van a javításra – áll a 2009-es adótörvényeket módosító javaslatban, amelyről várhatóan november 25-én szavaznak a honatyák.

Az adóhatóság közreműködésével készített egyszerűsített adóbevallás lehetőségével mintegy 3 millió magánszemély élhet, akik kifizetőtől, munkáltatótól szerzik a jövedelmüket, és sem egyéni vállalkozói, sem őstermelői igazolvánnyal nem rendelkeznek. Az szja-bevallás elkészítéséért külön díjat nem kell fizetni.

Ezzel együtt természetesen továbbra is lehetőség lesz a munkáltatói adómegállapításra, valamint az önadózásra is, tájékoztatta az Mfor-hu-t Veszprémi István, a Deloitte Adótanácsadási üzletágának partnere.

A január 31-ig kiküldött adócsomaggal együtt az APEH mindenkinek kipostázza majd azt a nyomtatványt (tájékoztatóval együtt), amelynek kitöltésével kérhetjük az egyszerűsített adóbevallás elkészítését, egyúttal nyilatkoznunk kell néhány, az adózást érintő fontos kérdésben, amelyről az adóhatóságnak nincs információja, így például a családi adókedvezményekről. Számos adat azonban már eleve az APEH rendelkezésére áll, főként a munkáltatók tájékoztatási kötelezettségéből eredően.

A tervezett változtatások kétségkívül könnyítik az adózás rendszerét, gondot jelenthet azonban, hogy a visszajáró adót továbbra is későn, a benyújtástól (hibás bevallás benyújtása esetén annak kijavításától) számított 30 napon belül köteles utalni, hangsúlyozta Veszprémi István.

Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.