2008. május 13. 05:59

A makói gázmező csökkentheti Magyarország energiafüggőségét Oroszországtól - olvasható a washingtoni Jamestown Alapítvány elemzésében.

A földgázkincs kiaknázásában a Mol mellett a kanadai Falcon Oil and Gas, valamint az amerikai Exxon Mobil vesz részt. Észak-amerikai energiavállalatok első alkalommal kapcsolódnak be közvetlenül a szénhidrogén-termelési szektorba Közép-Európában - állapította meg Vladimir Socor Közép-Európa-szakértő az Eurasia Daily Monitor című kiadvány hétfői számában.

Az energiakincset nem hagyományos módon lehet kinyerni; a tervek szerint még az idén év vége előtt kezdődő fúrások hatezer méteres mélységig hatolnak le. A gáz kinyeréséhez szükséges korszerű és drága technológiát az Exxon Mobil szállítja Magyarországra. Az iparszerű kitermelés 2011-től várható, 2012-től kezdődően évente 10 milliárd köbméteres teljesítménnyel.

A szakértő emlékeztet arra, hogy Magyarország jelenleg nyolcvan százalékban orosz forrásokból fedezi szükségleteit, és a térség több országában is hasonlóan magas az orosz szállításoktól való függőség. A makói gáz, amelyet Magyarországon kívül a környező országokba is szánnak majd, enyhítheti ezt a függést, legalábbis lelassíthatja annak erősödését, amelyet a Gazprom a Déli Áramlat vezetékkel törekszik elérni - írta Vladimir Socor.

A független Jamestown Alapítvány szakértője szerint korántsem bizonyos, hogy a Déli Áramlat megépül. De ha igen, és eléri a régiót, akkor ez csak eggyel több ok arra, hogy a Gazpromtól való függőség erősödését a makóihoz hasonló forrásokkal ellensúlyozzák - tette hozzá a kutató. A szakértő egy korábbi elemzésében úgy foglalt állást: a Déli Áramlat projekt - mivel több évtizedre meghosszabbítva tovább erősíti a Gazprom eddigi dominanciáját - aláaknázza a fogadó országok energia- és általános stratégiai biztonságát.MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.