<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy arról az mfor.hu már délelőtt beszámolt az MVM és az E.On nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá szerdán.

Az E.On által szerkesztőségünkhöz kiküldött közlemény megerősíti korábbi információinkat, vagyis a két gázszolgáltató mellett a lakosság ellátásért mind a gáz, mind a villamos áram esetén felelős E.On Energiaszolgáltató is megállapodás tárgyát képezi.

A közlemény nem tartalmazza, de úgy tudjuk, a negyedik cég, vagyis az E.On Ügyfélszolgálati Kft. esetében opciós vételi jogról szól a szándéknyilatkozat.

Ha a tranzakciók megvalósulnak, akkor az E.On a jövőben az áramhálózat fejlesztését, üzemeltetését látná el, valamint az üzleti áram- és gázszegmensre koncentrálna. A  lakosságot ellátó és a rezsicsökkentések miatt veszteséget termelő áram-, illetve gázüzletágától pedig megszabadulna.

A teljes közleményt változatlanul formában tesszük közzé:

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az E.ON Hungária Zrt. hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása során az Európai Unió számos érintett testületének támogatásával megszerzett partneri kapcsolatra alapozva 2014. március 5-én nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá további az E.ON Hungária Zrt. tulajdonában álló társaságokban történő részesedés szerzés lehetőségéről. A jövőbeli tranzakció a lakossági ellátásért felelős E.ON Energiaszolgáltató Kft.,  az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., valamint az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. vállalat részeket érintheti.

„Az MVM Csoport a kormányzati energiapolitikával és a Nemzeti Energiastratégiával összhangban sok fontos lépést tett Magyarország energiabiztonságának megszilárdítása, a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítése felé az elmúlt időszakban. A tavaly ősszel megvásárolt Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. immár nemzeti tulajdonban szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához,” – mondta Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az E.ON Hungária Zrt. szándékaik lefektetésére, valamint a feladatok ütemezésére az esetleges ügylethez kapcsolódó, nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá. A jövőbeli tranzakcióban az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., a lakossági ellátásért felelős E.ON Energiaszolgáltató Kft., valamint az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. lehet érintett, azok tulajdonjoga részben vagy egészben kerülhet a nemzeti energetikai társaságcsoporthoz.

„Az E.ON Hungária csoport az új üzleti modelljének kiépítésének keretében, az áramhálózat fejlesztése, üzemeltetése mellett – az eddigi lépéseivel összhangban – többek között az üzleti áram- és gáz szegmens ügyfeleire helyez nagyobb hangsúlyt a jövőben, ezért értékesítené gázhálózati cégeit, valamint a lakossági fogyasztók energiaellátásáért felelős kereskedő cégét” – mondta Ilyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

A szándéknyilatkozat aláírását követően az MVM Zrt. megkezdi az érintett társaságok részletes üzleti, jogi és műszaki átvilágítását, a kockázatok felmérését és az üzletrészek értékelését. Az esetleges tranzakcióra, így a vételár kitárgyalására, illetőleg a lehetséges adásvételi szerződés megkötésére mindezeket követően kerülhet sor, és a tranzakció zárása előreláthatólag még az idén befejeződhet.

mfor.hu