<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ahogy arról az mfor.hu már délelőtt beszámolt az MVM és az E.On nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá szerdán.

Az E.On által szerkesztőségünkhöz kiküldött közlemény megerősíti korábbi információinkat, vagyis a két gázszolgáltató mellett a lakosság ellátásért mind a gáz, mind a villamos áram esetén felelős E.On Energiaszolgáltató is megállapodás tárgyát képezi.

A közlemény nem tartalmazza, de úgy tudjuk, a negyedik cég, vagyis az E.On Ügyfélszolgálati Kft. esetében opciós vételi jogról szól a szándéknyilatkozat.

Ha a tranzakciók megvalósulnak, akkor az E.On a jövőben az áramhálózat fejlesztését, üzemeltetését látná el, valamint az üzleti áram- és gázszegmensre koncentrálna. A  lakosságot ellátó és a rezsicsökkentések miatt veszteséget termelő áram-, illetve gázüzletágától pedig megszabadulna.

A teljes közleményt változatlanul formában tesszük közzé:

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. az E.ON Hungária Zrt. hazai földgázipari érdekeltségeinek megvásárlása során az Európai Unió számos érintett testületének támogatásával megszerzett partneri kapcsolatra alapozva 2014. március 5-én nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá további az E.ON Hungária Zrt. tulajdonában álló társaságokban történő részesedés szerzés lehetőségéről. A jövőbeli tranzakció a lakossági ellátásért felelős E.ON Energiaszolgáltató Kft.,  az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., valamint az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. vállalat részeket érintheti.

„Az MVM Csoport a kormányzati energiapolitikával és a Nemzeti Energiastratégiával összhangban sok fontos lépést tett Magyarország energiabiztonságának megszilárdítása, a gazdaság hosszú távú növekedési potenciáljának erősítése felé az elmúlt időszakban. A tavaly ősszel megvásárolt Magyar Földgázkereskedő Zrt. és Magyar Földgáztároló Zrt. immár nemzeti tulajdonban szavatolják Magyarország biztonságos földgázellátását, valamint hozzájárulnak az árak megfizethető szinten tartásához,” – mondta Horváth Péter, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatója.

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az E.ON Hungária Zrt. szándékaik lefektetésére, valamint a feladatok ütemezésére az esetleges ügylethez kapcsolódó, nem kötelező érvényű szándéknyilatkozatot írt alá. A jövőbeli tranzakcióban az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., a lakossági ellátásért felelős E.ON Energiaszolgáltató Kft., valamint az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. lehet érintett, azok tulajdonjoga részben vagy egészben kerülhet a nemzeti energetikai társaságcsoporthoz.

„Az E.ON Hungária csoport az új üzleti modelljének kiépítésének keretében, az áramhálózat fejlesztése, üzemeltetése mellett – az eddigi lépéseivel összhangban – többek között az üzleti áram- és gáz szegmens ügyfeleire helyez nagyobb hangsúlyt a jövőben, ezért értékesítené gázhálózati cégeit, valamint a lakossági fogyasztók energiaellátásáért felelős kereskedő cégét” – mondta Ilyés Péter, az E.ON Hungária Zrt. igazgatósági tagja.

A szándéknyilatkozat aláírását követően az MVM Zrt. megkezdi az érintett társaságok részletes üzleti, jogi és műszaki átvilágítását, a kockázatok felmérését és az üzletrészek értékelését. Az esetleges tranzakcióra, így a vételár kitárgyalására, illetőleg a lehetséges adásvételi szerződés megkötésére mindezeket követően kerülhet sor, és a tranzakció zárása előreláthatólag még az idén befejeződhet.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.