2016. január 5. 12:13

Viszonylag alacsony áron jut egy horvát fociklub többségi részesedéséhez a Mészáros&Mészáros Kft. Igaz, a felcsúti polgármester cége a klub összes tartozását is átveszi, sőt ki is egyenlíti február végéig.

Korábban az mfor.hu is beszámolt arról, hogy a komoly anyagi gondokkal küzdő horvát klub, az NK Osijek a felcsúti Puskás Akadémia tulajdonába kerülhet. Ezt akkor szinte azonnal cáfolták is, a legfrissebb hírek szerint azonban a horvát klub megvásárlására végül egyetlen érvényes ajánlat érkezett, méghozzá – a városi tanács szilveszter előtti bejelentése szerint – a felcsúti Mészáros&Mészáros Kft. részéről.

A magyar társaság többségi részesedést szerez a horvát cégben, és átveszi annak teljes irányítását – ezzel megmenti a csődtől. A kétmillió eurós (626,2 millió forint) letétet elhelyező Mészáros Lőrinc eddig teljesítette a feltételeket - írja az eszéki klub honlapjára hivatkozva a rangado.hu.

A városi tanács illetékese szerint a felcsútiak akkora tulajdonrészt akarnak szerezni, ami biztosítja számukra a zökkenőmentes döntéshozatalt. A tárgyalásokat ezért folytatni kell, döntés január közepén várható. A polgármester szavaiból kiderül, hogy az új tulajdonos a klub összes adósságát, a korábban keletkezetteket is rendezi legkésőbb február végéig. Mindez nem csekély össze: jelenleg hétmillió kuna, jövőre pedig újabb 17 millió. Ez jelenlegi árfolyamon átszámítva közel 260 és 650 millió forintot jelent.

A hírek szerint eddig az eszéki klubot működtető gazdasági társaság 62 százalékának megvásárlásáról tudott megállapodni a felcsúti cég, amely 320 ezer kunát (13,1 millió forint) fizet mindezért.

Egy másik horvát portál, a nogometplus.net cikke szerint Mészáros partnere egy Ivan Mestrovic nevű horvát vállalkozó, akinek Dubaiban vannak érdekeltségei. A cikk szerzője szerint az eszéki ügyben az OTP Bank áll Mészáros mögött, aki megemlíti, hogy a bank vezére egyben a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke is.

A transfermarkt.co.uk szerint jelenleg az NK Osijek a bajnokságban a 9. helyen áll. A csapat értéke 4,52 millió font, vagyis valamivel több mint 1,9 milliárd forint, ezzel szemben összesen közel 1 milliárd forintot fizethet Mészáros, ha igazak a sajtóhírek. A klub legértékesebb játékosa a 23 éves Antonio Perosevic 350 ezer fonttal, mögötte 280 ezer font értékkel szerepel 4 játékos is.

Amennyiben Mészáros Lőrinc tényleg megveszi az eszéki klubot, úgy a jelenleginél értékesebb gárda többségi tulajdonosa lehet. Az NBI-ben játszó Puskás Akadémia összértéke a transfermarkt szerint 3,97 millió font, vagyis 1,7 milliárd forint, igaz, itt a legértékesebb játékos, Fiola Attila 525 ezer fontot ér, mögötte pedig 350-350 ezer fontos értékkel a horvát Stipe Bacelic-Grgic és Renato Kelic szerepel.

mfor.hu