2017. december 18. 18:37

Hétfőn közzétette a felcsúti focialapítvány az idei sportfejlesztési programját, melyből fény derül arra, mire is költenék a rekordösszegű, 5,4 milliárdos TAO-támogatást.

Idén sem volt szégyenlős A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, amikor össze kellett állítani a sportfejlesztési programot. Ahogy arról beszámoltunk, minden eddiginél több pénzt, közel 5,4 milliárd forintnyi támogatást igényeltek, amit a Magyar Labdarúgó Szövetség annak rendje és módja szerint jóvá is hagyott. Az eddigi információk alapján csak annyi tűnt valószínűnek, hogy közel 3 milliárd forintból valamilyen ingatlanberuházást terveznek, a közzétett program azonban minden kérdésre választ ad. 

Ez alapján a felcsúti focialapítvány
 • személyi jellegű ráfordításra 109,3 millió forint,
 • előfinanszírozott tárgyi eszközökre 720,3 millió,
 • előfinanszírozott ingatlanberuházásra 1,3 milliárd, 
 • utófinanszírozott ingatlanberuházásra 3,021 milliárd, 
 • utánpótlás-nevelésre pedig 199,9 millió forint 
támogatást igényeltek és kaptak is. Persze, az összeget még össze is kell gyűjteni a vállalkozásoktól, ám ennek sikerét illetően nincs kétségünk tekintve az alapítvány mögött álló cégeket és személyeket. 

Felcsúton úgy gondolták, hogy a stadion, a sportcsarnok és a konferenciaközpont mellé szükség lenne egy Ifjúsági Sport Szállóra is.

"A Felcsúti Center pályán a rendezvények zavartalan lebonyolítása érdekében szükségesnek tartjuk az Ifjúsági Sport szálláshely megépítését. A Szálláshely közvetlen a Center szomszédságáben épül fel, ezáltal is biztosítja az ide érkező vendégek kényelmes kiszolgálását." - olvasható a sportfejlesztési programban. 

Emellé külső utakat, parkolókat és parkot is ki kell alakítani, amire az MLSZ 1,2 milliárdot hagyott jóvá, az ifjúsági szállóra pedig 1,5 milliárd forintot. A sportszálló miatt az Akadémiát is bővíteni kell és elő kell készíteni a szálláshely tervezési munkáit, a külső közműveket, szennyvíz átemelő akna és ideiglenes energia hálózat kiépítésére is szükség van. Erre a szövetség 286 milliót hagyott jóvá. 

És ha mindez még nem lenne elég, akkor 1,3 milliárd forintból szükséges a sport és konferencia-központ bővítése is "belső építészeti kialakítással, többlet akusztai költségek felszámolásával, sporttechnológiai kiegészítéssel, park és kertépítészeti többletköltségek felhasználásával" - írják a programban. 

"Kisebb" tételek is akadnak

Az ingatlanberuházások mellett tárgyi eszközökre is költenek, melyek között nem egy "érdekes" tételt is találni, melynek közvetlenül nem igazán van sok köze az utánpótlás-neveléshez vagy a sporthoz. 
 • 73 millió támogatással vehetnek egy nagybuszt
 • 44,4 milliós támogatással mozgáselemző rendszert szereznek be, 
 • 45 milliós TAO segítségével vesz tartozékokat a pályakarbantartó gépekhez
 • 50,3 milliós TAO-ból vesznek beépített konyhatechnológiát
 • beépített bútorok beszerzéséhez 147,7 millió TAO-t kaptak,
 • 155,4 millió forintnyi TAO-ból pedig összesen 39 teakonyhát vesznek beépített gépészettel
Mire jó ez az egész?

A sportfejlesztési program természetesen kitér a tervezett beruházások hatásaira is. A felcsútiak azt írják:

"Az egész sport komplexum azt a célt szolgálja, hogy gazdasági és turisztikai valamint egészségügyi szempontból egyre jobban fejlődjön a térség. Egyre több funkciót lásson el egy helyen, kedvező adottságai, történelmi nevezetességei, híres növény világa és számos sok más érdekeltségei miatt vonzó, sport mellett elkötelezett emberek számára ugyanúgy, mint a turisztikát kedvező, kortól és nemtől függetlenül."

Ez nem volt másként a korábbi évek programjai szerint sem. 
 
Székely Sarolta
mfor.hu