<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A Toyota autógyár hétfőn elkezdte árusítani Japánban a sorozatgyártásban előállított hidrogénüzemű autóját, amelynek nincs károsanyag-kibocsátása.

A japánul jövőt jelentő Mirai modellből hétszázat gyártanak az év végéig, ezekből mintegy négyszázat értékesítenek a hazai piacon. Ha a kereslet erősnek bizonyul, a Toyota bővítheti a gyártást. A tervek szerint jövőre kezdik el árulni Nyugat-Európában (Nagy-Britanniában, Németországban és Dániában), valamint az Egyesült Államokban a szériában gyártott autót.

Japánban a Mirai ajánlott fogyasztói ára 7 millió 236 ezer jen (több mint 15,1 millió forint), a japán kormány azonban 2,02 millió jennel (több mint 4,2 millió forinttal) támogatja az autó vásárlását, így a végső ár 5,2 millió jen. A Toyota Mirai típust villanymotor hajtja, a működéshez szükséges elektromos áramot a folyékony hidrogénnel feltöltött üzemanyagcella biztosítja. Az üzemanyagcellában hidrogén és oxigén egyesülése során termelődik áram, a melléktermék tiszta vízpára. Egy feltöltés mindössze 3 percig tart, és utána mintegy 650 kilométert lehet autózni.

A legnagyobb problémát a környezetbarát autó feltöltése jelenti. A technológia új, a folyékony hidrogént kínáló töltőállomások kiépítése nagyon költséges, kevés van belőlük. Japánban is csak a négy nagy metropolisz - Tokió, Oszaka, Nagoja és Fukuoka - térségében kínálják eladásra Mirait, mert a működtetéshez szükséges infrastruktúra csak itt áll rendelkezésre.

A japán kormány azt szeretné elérni, hogy 2016-ra száz hidrogénkút üzemeljen a jelenlegi mintegy negyven helyett. Egy-egy ilyen töltőállomás kiépítése 400-500 millió jenbe (835 millió forint és mintegy egymilliárd forint közötti összegbe) kerül. A Nikkei című gazdasági napilap értesülései szerint máris mintegy ezer megrendelés érkezett a Miraira. A Toyotánál ezt nem erősítették meg, csupán annyit közöltek, hogy az eredetileg kitűzött értékesítési célszámot, a négyszázat meghaladja az előrendelések száma. A Honda hasonló projekten dolgozik, a szériában gyártott modell megjelenése 2016 elejére várható.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.