<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Egy friss felmérés egyebek mellett arra is rávilágított, hogy melyik volt a legjobban fizetett munkaterület Magyarországon az első félévben.

Az elmúlt három évhez hasonlóan továbbra is az IT a legjobban fizetett munkaterület Magyarországon - derül ki a Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu felméréséből. Itt átlagosan 399 200 forint a havi bruttó bér, amit nem sokkal lemaradva egy új kategória követ. A megosztott szolgáltatóközpontok (SSC) rögtön a második helyre kerültek 399 ezer forintos átlagos bruttó bérrel. „Az utóbbi években jelentősen növekedett a száma és a jelentősége az SSC központoknak nem csak Budapesten, hanem néhány vidéki városban is, és sorra nyílnak az újabb kitelepülések. Magyarország így világviszonylatban is jelentős központtá vált ezen a területen.” – magyarázta a jelenség okát a Ficza János, a Fizetesek.hu PR menedzsere.

Az IT és az SSC mellett a adobogó harmadik helyére a telekommunikáció került bruttó 382 ezer forintos fizetéssel, és bőven 350 ezer forintnál is több a bér a pénzügy és a gyógyszeripar területén is.

A felmérés szerint a legalacsonyabb átlagfizetéssel rendelkező kategóriák nem érik el a bruttó 170 ezer forintos szintet sem, de a 200 ezer forintos határt túllépő területek is ott szerepelnek a legrosszabbul fizetettek listáján.

Az állami- és közszférából

  • az oktatási intézmények,
  • a szociális ellátás és az egészségügy,
  • a postai szolgáltatások,
  • az önkormányzati szervek és a kultúrális intézemények szerepelnek itt.

Ugyanakkor az idénymunkára építő idegenforgalom és vendéglátás is ott van az utolsó helyeken.

Nagyobb cég nagyobb fizetés

A felmérés cégnagyság szerint is megvizsgálta a fizetéseket, az eredmény szerint a munkavállalók számának növekedésével arányosan növekszik a várható fizetés nagysága is. A kis cégek dolgozói ugyanis átlagosan harmadával kerestek kevesebbet 2015 első hat hónapjában, mint a nagyvállalatok alkalmazottai.

Ötszörös különbség...

Pozíciószintek szerint ötszörös különbség van egy segédmunkás és egy felsővezető fizetése között. Míg ugyanis előbbi 130 ezer forintért végzi munkáját, addig egy felsővezető ezt bruttó 700 ezer forintért teszi átlagosan.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.