3p

A mai fiatalok többsége tisztában van vele, hogy az életben csak kemény munkával lehet előrejutni, és tenni is hajlandó ezért. Irodai munka helyett leginkább emberekkel foglalkoznának, és minden harmadik fiú arra vágyik, hogy híres szakács legyen belőle, derül ki egy angol felmérésből.

A mai fiatalok többsége tisztában van vele, hogy az életben csak kemény munkával lehet előrejutni, és tenni is hajlandó ezért. Irodai munka helyett leginkább emberekkel foglalkoznának, és minden harmadik fiú arra vágyik, hogy híres szakács legyen belőle, derül ki egy angol felmérésből.

A lusta fiatalság sztereotípiáját napjainkban egyre inkább a keményen dolgozó középiskolás fogalma váltja fel, derült ki egy ma napvilágot látott angol tanulmányból. A caterer.com vendéglátással foglalkozó, vezető angol internetes portál felmérése szerint a fiatalok 78 százaléka szívesen dolgozik a hétvégéken, s további 65 százalék vállalna munkát iskolai teendői végeztével.

Míg minden harmadik fiú szívesen látná magát, mint a következő évtized ünnepelt konyhafőnökét, addig a lányok közül csak minden negyedik választaná ezt a szakmát. A vendéglátás egyéb területei is vonzó alternatívát jelentenek a mai fiatalok számára: 44 százalék szeretne szállodaigazgató lenni, míg 33 százalék megelégedne egy recepciós állással is. Az összes megkérdezett 69 százaléka dolgozna olyan területen, ahol emberekkel kell foglalkoznia.

Az igen jól csengő nevű szakmák azonban veszélyeket is rejtenek, hiszen mindig akad egy-két nehezebben kezelhető vendég, aki fejfájást okoz. A válaszadók 20 százaléka szerint a vendéglátóiparnak ez a legkevésbé kecsegtető oldala. Talán nem meglepő módon a fiatalokat a problémás kuncsaftok mellett az irodai munka vonzza legkevésbé: 42 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem szívesen töltené egész napját számítógép előtt ülve.

A megkérdezettek fele igen hasznosnak találta a hétvégi munkával járó tapasztalatszerzést, mely megerősítette őket abban, hogy érdemes karriert építeni a vendéglátóiparban. A kutatás készítői szerint üdvözítő, hogy a XXI. század fiataljai tisztában vannak vele, hogy az életben csak kemény munkával lehet előre jutni, s a kitartás mellett pozitív hozzáállásra is szükség van. Napjaink ünnepelt szakácsai, Jamie Oliver és Gordon Ramsay nagyban befolyásolták a diákok körében a szakma megbecsülését. Ezeknek a sztároknak köszönhető, hogy ismét megnőtt a vendéglátás ázsiója, de újabb színes egyéniségekre van szükség ahhoz, hogy ezt az érdeklődést a jövőben is sikerüljön fenntartani.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!