<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A napi villamosenergia-igény jelentősen, mintegy hét százalékkal, 7-8 gigawattórával nőtt a múlt hét vége óta tartó forró nyári napokon - mondta Simig Péter, a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) Zrt. piacirányítási vezetője.

Elmondta: a szerdai adatokat vizsgálva egy hét alatt mintegy 116 gigawattóráról 124 gigawattórára nőtt a napi bruttó villamosenergia-igény. Az egy héttel ezelőtti napokhoz képest a csúcsterhelés mintegy 400 megawattal nőtt. Az országos csúcsterhelés szerdán - délután 15 és 16 óra között - elérte a hatezer megawattot. Ebből az import csúcsidőben mintegy 1 300 megawattot, míg a magyar erőművek 4 700-at fedeznek.

Simig Péter közölte: a múlt hétvégén beköszöntött forró idő nem okoz problémát az ellátásban, a magyar villamosenergia-rendszer rendelkezik megfelelő tartalékkal. Hozzátette: a korábbi években is voltak hasonló meleghullámok, így felkészültek az igénynövekedésre.

A nyári csúcsterhelés közelít a télihez

Ahogy nő a hűtőberendezések és a légkondicionálók használatának elterjedése, egyre jobban közeledik a téli csúcsterheléshez a nyári csúcs. Nyáron a napi csúcsterhelés 30 fokos hőmérséklet átlépésénél ugrik meg.

A többlet-igény kielégítésére a gáztüzelésű erőművektől vesznek át több áramot. A csúcsterhelés 4-500 megawattos növekedése miatt a 200 megawattos blokkokból 2-3-mal több megy a múlt héthez képest.

Viszik a légkondikat, mint a cukrot

A napi hőmérséklet emelkedésével az eladott klímaberendezések száma a magyarországi Praktiker áruházakban a szokásos napi mennyiség 10-12-szeresére nőtt. Az elmúlt három nap alatt félezer klímaberendezést és hasonló mennyiségű ventillátort értékesített az áruház.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.