2009. január 22. 05:59

Hosszas alkudozás után került orosz kézbe az Evening Standard. A vásárló a világ egyik leggazdagabb embere, Alekszandr Lebegyev.

Többségi orosz tulajdonba került a Londonban délutánonként megjelenő Evening Standard. Az újság jelenleg az egyetlen nem ingyenesen terjesztett esti lap az angol fővárosban. A lap 75 százalékos részesedése Alekszandr Lebegyev orosz milliárdos, egykori KGB-ügynökhöz került, míg a fennmaradó rész továbbra is a – magyar sajtópiacon is érdekelt - Daily Mail & General Trust kezében marad.

Alekszandr Lebegyev számára ismerős közeg London, hiszen fiatal KGB-ügynökként két évtizede a londoni szovjet nagykövetségen szolgált, most azonban mint befektető tért vissza. A napokban az orosz milliárdos elárulta, hogy az üzleti megfontolásokon túl érzelmi szálak is köti a laphoz, hiszen ügynöki munkája idején fontos információforrása volt az Evening Standard.

A most megszerzett újság vételárát nem közölték, ám állítólag jelképes egy fontért cserélt gazdát a részvénycsomag, igaz Lebegyev komoly tőkeinjekciót garantált a tulajdonrészéért. A befektető bevonására azért volt szükség mert az ingyenes délutáni lapok túl nagy konkurenciát jelentettek, hiába kínál ezeknél jóval színvonalasabb tartalmat az Evening Standard.

Az orosz milliárdos számára a médiapiac sem új terep, hiszen társtulajdonosa a Novaja Gazeta című lapnak, amely egyike annak a kevés orosz médiumnak, amely bírálja a Kremlt. Lebegyev ugyancsak résztulajdonosa az Aeroflot orosz légi társaságnak. Mindezek mellett szállodái is vannak Európa több országában. A Forbes lap szerint Lebegyev a világ 358. leggazdagabb embere, vagyona több mint 3 milliárd dollár.

Menedzsment Fórum