<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Összesen 676 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság kilenc olajipari cégre, köztük a Molra kartelltevékenység miatt.

A Mol jelenleg tanulmányozza a határozatot és a rendelkezésre álló két hónapon belül kialakítja állásfoglalását az abban foglaltakról, annak érdekében, hogy eldöntse, benyújt-e fellebbezést a luxemburgi Elsőfokú Bírósághoz.

Mint Neelie Kroes versenyügyi biztos szerdai sajtótájékoztatón Brüsszelben bejelentette, a cégek az árak rögzítésével torzították a versenyt a paraffinviasz piacán. Legnagyobb bírsággal, 318 millióval a német-dél-afrikai Sasol céget sújtották, a Molnak 23,7 milliót kell fizetnie. 12-128 millió euró közötti bírságot kapott még az ENI, az ExxonMobil, a Hansen & Rosenthal, a Tudapetrol, , a Repsol, az RWE és a Total.

E vállalkozások a bizottság közleménye szerint 1992 és 2005 között vettek részt a paraffinviasz-kartellben, megsértve az EU-szabályozást, amely tiltja a versenykorlátozó megállapodást és üzleti magatartást. A Shell szintén részt vett a kartellben, azonban rá nem róttak ki bírságot, mivel ez a vállalat tájékoztatta a brüsszeli bizottságot a kartell fennállásáról - emelte ki Kroes.

A közleményből kiderül az is, hogy a Sasolra kiszabott bírságot 50 százalékkal növelték amiatt, hogy ez a cég vezette a kartellt. Az ENI-re kiszabott bírságot pedig azért emelték 60 százalékkal, mert már korábban is részt vett hasonló kartellekben.

A paraffinviaszt sokféle termék (gyertyák, zsírpapír, papírpoharak és -tányérok, sajtok viaszbevonata, vegyszerek, gumiabroncsok és autóalkatrészek) előállítására használják. A piac értéke megközelíti az 500 millió eurót.

A magyar olajipari társaság szerdai közleménye szerint a Mol sajnálja, hogy a vállalat a kilencvenes években még nem működtetett olyan belső kontroll- és audit-rendszert, amely az ilyen jellegű esetet kiszűrhette volna. A Mol kijelenti, hogy nem született kartell-jellegű magatartásra vonatkozó vállalati szintű döntés az érintett termék esetében.

A paraffin értékesítés a Mol teljes árbevételének csupán nagyon kis hányadát, kevesebb, mint fél százalékát teszi ki. A vizsgált időszak kezdetén az értékesítési tevékenységet a Mol egy korábban megvásárolt leányvállalata végezte, s azt követően került át az anyavállalat felelősségi körébe - áll a magyar társaság közleményében.

MTI/Menedzsment Fórum