2p

Összesen 676 millió eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság kilenc olajipari cégre, köztük a Molra kartelltevékenység miatt.

A Mol jelenleg tanulmányozza a határozatot és a rendelkezésre álló két hónapon belül kialakítja állásfoglalását az abban foglaltakról, annak érdekében, hogy eldöntse, benyújt-e fellebbezést a luxemburgi Elsőfokú Bírósághoz.

Mint Neelie Kroes versenyügyi biztos szerdai sajtótájékoztatón Brüsszelben bejelentette, a cégek az árak rögzítésével torzították a versenyt a paraffinviasz piacán. Legnagyobb bírsággal, 318 millióval a német-dél-afrikai Sasol céget sújtották, a Molnak 23,7 milliót kell fizetnie. 12-128 millió euró közötti bírságot kapott még az ENI, az ExxonMobil, a Hansen & Rosenthal, a Tudapetrol, , a Repsol, az RWE és a Total.

E vállalkozások a bizottság közleménye szerint 1992 és 2005 között vettek részt a paraffinviasz-kartellben, megsértve az EU-szabályozást, amely tiltja a versenykorlátozó megállapodást és üzleti magatartást. A Shell szintén részt vett a kartellben, azonban rá nem róttak ki bírságot, mivel ez a vállalat tájékoztatta a brüsszeli bizottságot a kartell fennállásáról - emelte ki Kroes.

A közleményből kiderül az is, hogy a Sasolra kiszabott bírságot 50 százalékkal növelték amiatt, hogy ez a cég vezette a kartellt. Az ENI-re kiszabott bírságot pedig azért emelték 60 százalékkal, mert már korábban is részt vett hasonló kartellekben.

A paraffinviaszt sokféle termék (gyertyák, zsírpapír, papírpoharak és -tányérok, sajtok viaszbevonata, vegyszerek, gumiabroncsok és autóalkatrészek) előállítására használják. A piac értéke megközelíti az 500 millió eurót.

A magyar olajipari társaság szerdai közleménye szerint a Mol sajnálja, hogy a vállalat a kilencvenes években még nem működtetett olyan belső kontroll- és audit-rendszert, amely az ilyen jellegű esetet kiszűrhette volna. A Mol kijelenti, hogy nem született kartell-jellegű magatartásra vonatkozó vállalati szintű döntés az érintett termék esetében.

A paraffin értékesítés a Mol teljes árbevételének csupán nagyon kis hányadát, kevesebb, mint fél százalékát teszi ki. A vizsgált időszak kezdetén az értékesítési tevékenységet a Mol egy korábban megvásárolt leányvállalata végezte, s azt követően került át az anyavállalat felelősségi körébe - áll a magyar társaság közleményében.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!