2012. február 9. 05:13

A finn cég szerdai bejelentése az utóbbi majdnem két és fél év legnagyobb létszámú elbocsátását jelenti hazánkban. Ráadásul még korántsem biztos, hogy ez a vége, hiszen állítólag a munakerő-kölcsönzők is több száz főtől válnak meg, és könnyen lehet, hogy a beszállítók is lépni fognak. Mfor.hu-háttér.

A General Electric óta nem volt ekkora leépítés

Sokáig kell visszamennünk az időben, ha a Nokia komáromi elbocsátásánál nagyobbat keresünk: a General Electric még 2009 őszén jelentette be, hogy az azt követő két évben mintegy 2500 főt épít le Magyarországon. Akkor főleg a cég nagykanizsai gyárát érintették az elbocsátások. Azóta, vagyis majdnem két és fél éve nem volt példa ekkora leépítésre hazánkban a Nokia szerdai bejelentéséig.

A fentieket alátámasztják a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) havi rendszerességgel megjelenő adatai, melyek szerint 2009 novembere óta nem jelentettek be egyszerre a mostaninál nagyobb mértékű csoportos létszámleépítést. Tavaly nyáron egyszer 2000 fölé ugrott a csoportos leépítések száma, azonban akkor a bejelentések darabszáma is megugrott, illetve a közmédiumok is abban az időszakban kezdték a karcsúsítást, ami több száz embert érintett.

Az utóbbi hónapokban a pécsi Elcoteq 1500 fős leépítése volt még jelentős miután a cég csődbe ment. Akkor a kormány azonnal tárgyalásokat kezdett arról, hogy a Flextronics vegye át a kirúgott dolgozók többségét. Az Elcoteq csődje azonban közvetve szintén összefüggött a Nokiával, hiszen a cég egyik fő beszállítója volt egészen addig, amíg a mobilcég nem kezdett olcsóbb ázsiai partnerekkel dolgoztatni. A honfitárs elpártolása után az Elcoteq árbevétele meredeken esett, hiába próbáltak más megrendeléseket szerezni, a kieső bevételt nem sikerült pótolni, ezért jelentettek végül tavaly csődöt.

Régóta gondok voltak Komáromban

A finn mobilóriás 1999 óta volt jelen hazánkban, 2004-ben bővítette komáromi üzemét. A gyárban a legfrissebb adatok szerint 4400-an dolgoztak, közülük 2300 embernek köszöni most meg a munkát a cég. A lépés annyiban várható volt, hogy a Nokia már tavaly ősszel bejelentette, hogy átszervezi gyártását, ezért a kolozsvári üzemet be is zárták. Már akkor szó volt arról, hogy Magyarországon is leépítések várhatók, de azok pontos mértéke még nem volt ismert.

A magyarországi Nokia-gyárban sem most kezdődtek a problémák, hiszen a cég két nagy beszállítója már 2008 decemberében összesen 1500 fős leépítést jelentett be a visszaeső megrendelésekre hivatkozva. A Perlos akkor végleg ki is vonult hazánkból, míg a Foxconn jelentősen csökkentette dolgozóinak számát. Akkor a Nokia még mintegy ötezer embert foglalkoztatott az észak-dunántúli városban, de a problémák már kezdtek mutatkozni.

Persze a fenti nehézségek ellenére a finn cég még 2010-ben is a harmadik legnagyobb magyar vállalat volt a Mol és az Audi után. A társaság árbevétele azonban 2010-ben 3,65 milliárd euróra esett vissza, miközben a válság előtt még jócskán 4 milliárd euró felett volt. A vállalat adózott eredménye 111,2 millió euró volt, ami azonban teljes egészében kifizetésre került osztalékként a 2010-es év elszámolásakor, sőt további 695,8 millió eurót az eredménytartalékból is kivett a finn tulajdonos osztalék formájában. A vállalat még 2010 végén is 5057 főt foglalkoztatott, ez csökkent tavaly 4400-ra, majd most a leépítéssel majdnem 2000-re esik majd vissza. A 2010-es eredmény után a Nokia 5,5 milliárd forintos társasági adót fizetett be az államkasszába.

A Nokia nem költséghatékonysági szempontok miatt, sokkal inkább iparági változások miatt döntött a komáromi alkalmazottak elbocsátása mellett - mondta Niklas Savander, a Nokia Markets ügyvezető alelnöke telefonos sajtókonferencián szerdán. Savander leszögezte: a komáromi, illetve a finn gyárak továbbra is fontos szerepet játszanak majd a szoftverek regionális testre szabásában, a helyi értékesítési folyamatok irányításában, illetve a logisztikai tevékenységben. A Nokia ügyvezető alelnöke elmondta: a társaság minden olyan kötelezettségét teljesítette, amelyet a magyar kormánytól kapott támogatás ellenében vállalt.

Nehéz helyzetbe kerülhet a térség

Az NFSZ adatai szerint 2011 decemberében a Közép-Dunántúli régióban a gazdaságilag aktívak körében 10,2 százalékos volt a regisztrált álláskeresők aránya, ez Közép-Magyarország után a második legalacsonyabb volt. Ezen belül is a legjobb helyzetben volt Komárom-Esztergom megye, ahol ez az arány 8,8 százalékos volt mindössze a 12,5 százalékos országos átlag mellett.

A Nokia kivonulásával azonban könnyen nehéz helyzetbe kerülhet Komárom, ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a 2300-as elbocsátási szám teljes, hiszen a gyárbezárásnak lehetnek közvetett hatásai. Az index.hu információi szerint a finn cégnek dolgozó négy munkaerő-kölcsönző már januárban bejelentett egy 700 fős létszámleépítést amiatt, hogy a cég kevesebb embert kölcsönöz tőlük. Emellett a Nokia lépése érintheti a beszállítói hálózatot is, hiszen a komáromi ipari parkban több cég is a telefongyártó számára szállít alkatrészeket.

Beke Károly

mfor.hu