2009. december 25. 09:01

Kis mértékben, de javult Budapest legfontosabb bevásárlóutcáinak kihasználtsága, az elmúlt félévhez képest több mint fél százalékkal csökkent az üresen álló üzletek aránya ezeken a területeken - közölte az Ecorys Magyarország Kft.

A társaság felmérése Budapest legfontosabb bevásárlóutcáira - a Váci utca teljes hosszára, az Andrássy út Bajcsy-Zsilinszky út és Oktogon, valamint a Nagykörút Nyugati tér és Blaha Lujza tér közé eső szakaszaira - terjedt ki, valamint idén először a Vörösmarty tér és a Deák Ferenc utca (Fashion Street) is bekerült a felmérésbe.

Az Andrássy úton és a Váci utcában a mutatók újra elérték a 2008-as "kihasználatlansági csúcsot" az év közepén mért pozitív változások ellenére. Az Andrássy úton 17,4 százalék, a Váci utcában 6,5 százalék volt az üresen álló üzletek aránya.

Míg azonban az elmúlt félévben a Nagykörút volt az, amelyik 4 százalékos gyengülésével magával rántotta a teljes piacot, addig az év végére pont ennek a részpiacnak a kiugró erősödése okán teljesít 0,6 százalékkal jobban a teljes vizsgált terület. Míg 2008-ban 7,9 százalék, majd 2009 közepén 12 százaléknyi üzlet állt üresen, addig az idei év végére 8,1 százalékra esett vissza a Nagykörút kihasználatlansági mutatója, ami jól mutatja a gazdasági válság eltérő hatásait.

A társaság közleményében kiemelte: a Nagykörúton, az év közepén mért rekord szintű kihasználatlanság után valamelyest meglepő a körút üzleteinek nagy arányú bővülése. A társaság felmérése alapján azonban úgy vélte, a pozitív fordulat annak köszönhető, hogy míg korábban több divat, ajándék vagy ékszerbolt volt ezen a szakaszon, addig az elmúlt időszakban egyre több kávézó, alacsonyabb kategóriájú étterem, használtruha vagy úgynevezett "százforintos" bolt jelent meg,a melyek egyértelműen a válság okozta rést keresik és az alacsonyabb minőségű és olcsóbb termékeket vásárlók piacát célozzák meg.

Az Andrássy úton viszont továbbra is folyamatban van a két-három évvel ezelőtt megindult minőségi váltás, amelynek eredményeként az elmúlt félévben olyan új világmárkákkal bővült a kínálat, mint az Armani vagy a Frey Willie, és várhatóan decemberben nyitja meg üzletét a Dolce and Gabbana divatcég is.

Az Ecorys közleménye szerint a Váci utcában az elmúlt fél évben tovább formálódtak az erőviszonyok. A Fashion street és a Vörösmarty tér további erősödése miatt - ahol a felmérés szerint az üresedési ráta, 1 kiadatlan bolttal 3 százalék alatt maradt - a Váci utca déli része teljesen leszakad az északihoz képest és ennek megfelelően tovább folyik az átalakulása. Míg a Vörösmarty téren megtalálható közép-felső kategóriás üzlethelyiségekhez közelebbi szakaszon továbbra is megmaradnak a nevesebb divatmárkák üzletei, addig az Erzsébet hídtól délre eső szakasz már csak az éhes vagy szuvenírt kereső turisták célpontjává vált. Ennek, a már régebben beindult, funkcionális váltásnak is köszönhető, hogy míg a Váci utca északi részén csak 2,5 százalékos az üresedés - a Vörösmarty tértől a Régiposta utcáig nincs üresedés - addig a déli részen a ráta eléri a 10 százalékot is.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.