2017. március 21. 05:54

Sajtóértesülések szerint tisztában vannak azzal, hogy jogilag védhetetlen a javaslat.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Az általános vitát még engedik lefolytatni, de a részletes vita előtt ejtik a lex Heineken-ként ismert, az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatának tiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormánypártok - értesült párton belüli forrásokból a hvg.hu.

Frissítés: Lázár János és Semjén Zsolt az atv.hu-nak azt nyilatkozta, szó sincs arról, hogy a kormány kihátrálna a lex Heineken mögül. Lázár szerint elképzelhetetlen, hogy ejtsék a törvénytervezetet, Semjén pedig azt mondta, a tervezet "erkölcsileg, politikailag és jogilag is helyes és védhető". A miniszterelnök-helyettes szerint a javaslat eleve nem a kormánytól indult, hanem Hargita megye önkormányzatától, ezért a lex Heineken nemzeti ügy, nem kormányügy, és szerinte tipikus példája ez az egész annak, amikor "egy multi gátlástalanul eltipor egy kis faluban működő kis manufaktúrát".

Állítólag a hétfő délelőtti frakcióülésen már több képviselő is védelmébe vette a Heinekent, mert a soproni,martfűi térség nagy foglalkoztatója, ráadásul állam stratégiai partnerségi megállapodást kötött a céggel.

A portál információi szerint az Igazságügyi Minisztérium próbálja gatyába rázni az előterjesztést, de nem igazán látnak jó megoldást. Az így viszont három sebből is vérzik: a Heineken vörös csillaga nemzetközileg védett védjegy, amivel ha Magyarországnak baja van, azt az EU-csatlakozáskor kellett volna azt jeleznie.

A másik, hogy az Alkotmánybíróság és nemzetközi bíróság is kimondta már, hogy a vörös csillag puszta használata nem elegendő a büntethetőséghez. Csak akkor szankcionálható, ha a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás társul hozzá.

A harmadik gyenge pontja pedig az, hogy különös méltánylást érdemlő esetben felmentést lehet kapni a tiltás alól. Valamit vagy szabad használni, vagy nem, de a sajátos differenciálás a portál szerint a bíróság előtt biztos nem állná meg a helyét.

Ezek tehát a friss értesülések. Mindenesetre elég fura, hogy miközben kihártálni készül a frakció a javaslat mögül, egyre több kormánypárti képviselő csatlakozik ahhoz előterjesztőként, amint azt megírtuk. Olyannyira, hogy azóta egy újabb KDNP-s honatya, Vejkey Imre is csatlakozott hozzájuk. Egyikük, Vas Imre ugyanakkor elismerte, fogalma sincs róla, milyen jogvita áll a lex Heineken benyújtása mögött. 

mfor.hu