2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sajtóértesülések szerint tisztában vannak azzal, hogy jogilag védhetetlen a javaslat.

Az általános vitát még engedik lefolytatni, de a részletes vita előtt ejtik a lex Heineken-ként ismert, az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatának tiltásáról szóló törvényjavaslatot a kormánypártok - értesült párton belüli forrásokból a hvg.hu.

Frissítés: Lázár János és Semjén Zsolt az atv.hu-nak azt nyilatkozta, szó sincs arról, hogy a kormány kihátrálna a lex Heineken mögül. Lázár szerint elképzelhetetlen, hogy ejtsék a törvénytervezetet, Semjén pedig azt mondta, a tervezet "erkölcsileg, politikailag és jogilag is helyes és védhető". A miniszterelnök-helyettes szerint a javaslat eleve nem a kormánytól indult, hanem Hargita megye önkormányzatától, ezért a lex Heineken nemzeti ügy, nem kormányügy, és szerinte tipikus példája ez az egész annak, amikor "egy multi gátlástalanul eltipor egy kis faluban működő kis manufaktúrát".

Állítólag a hétfő délelőtti frakcióülésen már több képviselő is védelmébe vette a Heinekent, mert a soproni,martfűi térség nagy foglalkoztatója, ráadásul állam stratégiai partnerségi megállapodást kötött a céggel.

A portál információi szerint az Igazságügyi Minisztérium próbálja gatyába rázni az előterjesztést, de nem igazán látnak jó megoldást. Az így viszont három sebből is vérzik: a Heineken vörös csillaga nemzetközileg védett védjegy, amivel ha Magyarországnak baja van, azt az EU-csatlakozáskor kellett volna azt jeleznie.

A másik, hogy az Alkotmánybíróság és nemzetközi bíróság is kimondta már, hogy a vörös csillag puszta használata nem elegendő a büntethetőséghez. Csak akkor szankcionálható, ha a köznyugalom megzavarására alkalmas magatartás társul hozzá.

A harmadik gyenge pontja pedig az, hogy különös méltánylást érdemlő esetben felmentést lehet kapni a tiltás alól. Valamit vagy szabad használni, vagy nem, de a sajátos differenciálás a portál szerint a bíróság előtt biztos nem állná meg a helyét.

Ezek tehát a friss értesülések. Mindenesetre elég fura, hogy miközben kihártálni készül a frakció a javaslat mögül, egyre több kormánypárti képviselő csatlakozik ahhoz előterjesztőként, amint azt megírtuk. Olyannyira, hogy azóta egy újabb KDNP-s honatya, Vejkey Imre is csatlakozott hozzájuk. Egyikük, Vas Imre ugyanakkor elismerte, fogalma sincs róla, milyen jogvita áll a lex Heineken benyújtása mögött. 

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!