<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p


			
		

Több vállalat is tervez létszámleépítést a válság miatt idén, például azoknál a cégeknél lehet erre számítani, amelyeknél a termelési igényektől függ a dolgozói létszám - hiszen előbbiek a krízis miatt sok helyen csökkenhetnek. Ezzel együtt az mfor.hu által megkérdezett nagyobb társaságok állítják: idén is legalább az inflációt követő béremelést terveznek.

Sok helyen számítani kell kirúgásokra

A pénzügyi válság ellenére a legtöbb nagy tőzsdei cég tervez fizetésemelést az idén. Bár az Országos Érdekegyeztető Tanács minden évben kiad egy ajánlást a bérfejlesztésekre vonatkozólag (idén a megszokottól eltérően sávosan, 3-5 százalékban határozták meg azt), sok hazai vállalat nem csak erre támaszkodik ezen döntés meghozatalakor, hanem számos egyéb tényezőt is figyelembe vesz.

A Richter Gedeon gyógyszergyártó cég például a szokásoknak megfelelően idén is igyekszik egy, az inflációt legalább követő bérfejlesztést megtenni. Ugyanakkor náluk egyre nagyobb a hangsúly a differenciált bérfejlesztésen, azaz hogy a teljesítményt vegyék figyelembe a döntéskor. Emellett természetesen figyelik a munkaerőpiac adatait is – tudtuk meg Pellioniszné Paróczai Margittól, a vállalat emberierőforrás-igazgatójától.

A Magyar Telekomnál már tavaly októberben megállapodtak az érdekképviseletekkel a társaság vezetői: az anyavállalat munkatársainak 5,6 százalékos bérfejlesztés dukál idén áprilistól.

A bankoknál jól meggondolják

A mostani krízisben a banki szektor az egyik legveszélyeztetebb, így az ebben működő vállalatoknál feltehetőleg jól meggondolják idén, adhatnak-e, és ha igen, milyen mértékű béremelést az alkalmazottaknak. Így történik az OTP-nél is, ahol a végleges döntés meghozatalához jelenleg modellszámítások készülnek a makrogazdasági adatok és a reálgazdaság alakulására vonatkozó prognózisok, valamint a csoportszintű jövedelmezőségi és hatékonysági tény-, illetve tervszámok alapján.

A bank médiakommunikációs osztályán kérdésünkre közölték: javadalmazási és ösztönzési rendszerén a hitelintézet alapvetően nem változtat, ugyanakkor következetesen célozza meg azt, hogy a munkavállalói díjazás struktúrája igazodjon a piaci jövedelemszerkezethez.

Most senki nincs biztonságban

A Magyar Telekomnál döntöttek arról is, hány embert bocsáthatnak el 2009 végéig: háromszáz dolgozó érezheti magát veszélyben. A jelentős részben 2009 első negyedévében megvalósuló leépítés következtében a személyi jellegű ráfordításokban megjelenő megtakarítás éves szinten várhatóan eléri az 1,8 milliárd forintot.

A Richter nem tervez nagy arányú leépítést, ugyanakkor az emberierőforrás-igazgató jelezte, hogy a létszám alapvetően a termelési igényektől függ. Vagyis ha ezek csökkennek, kénytelen dolgozóktól megválni a cég.

Az OTP-nél nem kaptunk konkrét választ arra vonatkozólag, várható-e létszámleépítés, és ha igen, mekkora mértékű. Kérdésünkre csupán annyit közöltek, hogy a hitelintézet kialakított gyakorlatának megfelelően, üzletpolitikai céljaihoz és működési hatékonyságához rendelten rendszeresen elemzi a munkavállalói létszámot. Az erőforrásigény teljes körű áttekintésére és a racionalizálás adódó lehetőségeinek mérlegelésére évente több alkalommal kerül sor – tették hozzá.

Béren kívüli juttatásokkal operálnak a cégek

Elemzők szerint nehezebb időkben – ha csekélyebb fizetésemelésre van módjuk - a béren kívüli juttatásokkal tarthatják a cégek maguknál a tehetségeket. A jelek szerint ezzel tisztában vannak a vállalatok, és élnek is a lehetőséggel. A legnépszerűbb elemek közé tartoznak a bérlet és az étkezési utalványok, emellett kedvelt az egészség- és a nyugdíjpénztári hozzájárulás is.

A Magyar Telekomnál 2009-ben megújul, az értéket és a választékot tekintve is bővül a rendszer. Ez három részből áll össze: egyrészt az adómentesen, illetve adókötelesen igénybe vehető juttatásokból (mint például étkezési utalvány, közlekedési támogatás, iskolakezdési támogatás, ajándékutalvány), másrészt a cég termékeihez és szolgáltatásaihoz nyújtott díjkedvezményekből, harmadrészt a szociális jellegű támogatásokból (például segélyekhez, üdülésekhez, biztosításokhoz nyújtott támogatások).

Az OTP Banknál szintén fontosnak tartják, hogy a rendkívüli élethelyzetekből adódó anyagi terhek enyhítésére segélykeretet biztosítsanak.  Lakásvásárlásra, -építésre, -bővítésre és – korszerűsítésre kamatmentes hitelt, a lakossági folyószámlához kapcsolódóan többféle kedvezményt – egyebek mellett hitelkeretet - vehetnek igénybe a társaság munkatársai.

Kovács Zita

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.