<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

A mélyülő globális recesszió és autóeladások hirtelen csökkenése miatt a japán autóipar zászlóshajója, a Toyota szombaton 12 hazai üzeme közül 11-ben leállította egy napra a termelést.

Hasonló kemény intézkedésekre utoljára 1993 augusztusában kényszerült a Toyota: akkoriban az összes, Japánban lévő üzem leállt egy napra, mivel a jen gyors erősödése a dollárhoz képest komoly mértében csökkentette a vállalat bevételeit.

Január folyamán még két egynapos leállás lesz ugyanezekben az üzemekben. Továbbá februárban és márciusban összesen 11 napig áll majd a termelés az összes Toyota-gyárban Japánban.

A Toyota azt tervezi, hogy februártól áprilisig a tavalyi év hasonló időszakához képes felére, napi 9 ezer autóra korlátozza a termelést. A drasztikus lépésekkel nemcsak a nagy teherautók és a drága személygépkocsik gyártását korlátozzák, hanem a Japánban népszerű kisautók, illetve hibrid autók gyártását is.

Tavaly decemberben a Toyota eladásai a vállalat legfőbb piacán, az Egyesült Államokban 36,7 százalékra csökkentek az előző év decemberéhez képest. Részben emiatt a Toyota januártól márciusig 3 napra le akarja állítani hét egyesült államokbeli és kanadai gyárában a termelést.

A Toyota arra számít, hogy az idei pénzügyi évben 15,4 százalékkal csökkennek a világon az eladások a tavalyihoz képest. Az idei évben a vállalat hetven éves történelmében először veszteségeket könyvel majd el, szakértők a jelenlegi jen-dollár árfolyamon számolva 1,7 milliárd dolláros csökkenést várnak.

A Toyota távolról sem az egyetlen japán gépkocsigyártó vállalat, amely az eladások csökkenése és a pénzügyi világválság miatt korlátozni kénytelen a termelést: hasonló terveket jelentett be gyakorlatilag minden japán autógyártó, beleértve a Nissant, a Mitsubishit és a Hondát.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.