3p

A termékein keresztül kereshetnek jogi fogást a holland sörmultin.

Nagy a kavarodás a lex Heineken miatt a kormánypártokon belül, miközben ugyanis több befolyásos kormánytag elemi erővel támadná be a holland multit az erdélyi história miatt, a frakcióban többen megfontolásra intik a heves vérmérsékletű társaikat.

Konkrétan Kósa Lajos frakcióvezető próbálja józan belátásra bírni Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető minisztert, és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, akik eredetileg benyújtották a dokumentumot. Ritka az ilyen pillanat a Fidesz életében, amikor a nyilvánosság előtt folyik a vita, ráadásul pont a szintén érzelmi politizálásáról ismert Kósa igyekszik mederbe terelni az ügyet.

Az mfor kormánypárti körökben igyekezett tájékozódni az elmúlt órákban történtek hátteréről. Úgy hallottuk, hogy az előterjesztésről nem volt tág körű egyeztetés a kormányoldalon, de még szűk körben sem volt róla tudomása mindenkinek.

Jól tájékozott forrásunk biztosra vette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök tudott Lázár és Semjén ötletéről. S hogy miért nem akadályozta meg a beterjesztését, amikor látható, hogy a nemzetközi bíróságok előtt nem lehet megvédeni azt? A válasz az orbáni politika-felfogásban keresendő. Ha van is kockázat, annál jobb; ha támadják a javaslatot, akkor arra lehet reagálni, védeni a „nemzeti ügyet”.

Ha voltak is aggályai Orbánnak, az egyéb szempontokat fontosabbnak tartotta, mintsem már az indulásnál elbuktassa az elképzelést. Vigye tovább Lázár meg Semjén, derüljön ki, meddig vihető el az ügy.

igazából nem is a Heinekent kellene móresre tanítani, hanem a románokat,

akik végül egy olyan táblabírósági döntést hoztak, ami hátrányos a Csíki Sör Manufaktúrának (velük állt perben a Heineken a csíki elnevezés miatt). Az indulatok tapasztalataink szerint inkább keleti szomszédunk ellen gyűlnek, de a gőzt kiereszteni bölcsebb megoldásnak tetszik a hollandok ellen fordulni.

Ennek azonban nem a legjobb módja, ha a sörgyártó által már a XIX. században használt ötágú vörös csillag kereskedelmi használatát tiltja be a kormány – mondják a frakción belül. Az ugyanis sok pénzbe kerülne a magyar államnak, mivel a Heineken logója nemzetközileg védett védjegy.

Tudomásunk szerint a kormányon belül attól tartanak, hogy a hollandok akár a washingtoni beruházásvédelmi jogviták központjáig is készek lesznek elvinni az ügyet. Súlyos milliárdokról van szó, amit az államnak kellene fizetnie a multinak, és ennek a lehetőségét még a fideszen belül is abszolút reálisnak tartják.

Azt mondják, hogy másképpen kell fogást találni a cégen. Lehetne például a termékek beltartalmi szabályozásán keresztül nyomást gyakorolni rájuk. Kérdés persze, hogy ami fájna a Heinekennek, az miért ne fájna a többi sörgyártónak. Mindenesetre hallottunk egy olyan ötletet, hogy a cider termékek előállításának élelmiszeripari követelményeit is lehetne úgy alakítani, hogy az legalább kellemetlenséget okozzon a holland vállalat itteni érdekeltségének.

Egyszóval törvény lesz, de valószínűleg nem a benyújtott formájában. Az általános vita elkezdődött, a végszavazásra jelen állás szerint – mivel sürgősségi tárgyalást nem kezdeményeztek az előterjesztők – valamikor április végén kerülhet sor.

Baka F. Zoltán

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!