6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elakadt a párbeszéd a sörgyártó magyarországi leánya és a kormány között.

Nem Lázár asztalát ütötte a Heineken vezére

Szerkesztőségünk megkapta azt a levelet - pontosabban két levél is érkezett - a Miniszterelnökségtől, amelyet a Heineken magyarországi érdekeltsége írt az erdélyi sörbotrányra reagálva, miután Lázár János csatlakozott a holland gyártó termékeinek bojkottjára felhívó kezdeményezéshez. A levelekből, valamint portálunk tájékozódásából az derült ki, hogy egyhamar nem lesz béke a Heineken és a kormány között. Egy biztos, Lázár asztala sértetlen maradt a vita során.

Olvasóink emlékezetét felfrissítendő: a Heineken romániai érdekeltsége perbe hívta az Igazi Csíki Sör nevű termék gyártóját, a Lixid Project Kft-t. A vita alapja, hogy a hollandok birtokolják a Ciuc (magyarul Csíki) Premium márkanevet. A multi első körben elbukta a szellemi tulajdonjogról szóló pert a román bróságok előtt, még az európai védjegyhivatalnál sem tudták elérni, hogy a konkurens szüntesse be a hagyományos recept szerint készített sör gyártását.

A marosvásárhelyi táblabíróságon az idén hozott jogerős ítélet azonban a felperesnek adott igazat, s arra kötelezte a félig magyar, félig holland tulajdonban lévő Lixid Project Kft.-t, hogy szüntesse be az Igazi Csíki Sör gyártását, a meglévő készleteket pedig semmisítse meg. Erre ragálva Igazi Tiltott Sör néven hozta ismét forgalomba termékét a Lixid, egyben kinyilvánították, hogy az egész ügyet a magyarságát felvállaló kis sörfőzde elleni támadásnak tekintik.

A táblabíróság döntése után Magyarországon kezdeményezés indult a Heineken termékeinek bojkottjára, melyhez Lázár János, egykori hódmezővásárhelyi polgármester - aki a táblabíróság döntését igazságtalannak, méltánytalannak, kifejezetten magyarellenes lépésnek nevezte Románia részéről - is csatlakozott: arra buzdította városát, hogy ne fogyasszák a holland cég söreit.

Amikor erről hírt szereztek a Heineken itteni, soproni központjában, rögtön felvették a kapcsolatot a Miniszterelnökséggel, tisztázni a tisztáznivalókat. Az első, február 6. keltezésű levélben, amelyet José Matthijsse, a Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. vezérigazgatója küldött Lázár Jánosnak (cc-zve a holland nagykövetet, Gajus Scheltema-t), személyes találkozót kértek a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. A levélben részletesen felidézik a Heineken magyarországi tevékenységét, felhívva a figyelmet, hogy 500 munkavállalót alkalmaznak, évi 23 milliárd forint adóval járulnak hozzá a költségvetés bevételeihez, és Sopronban és Martfűn is a város egyik legnagyobb foglalkoztatójának és adófizetőjének számítanak.

Arra is kitér a levél, hogy a cég 2016 januárja óta kizárólag magyar árpából főzi "Magyarország legnépszerűbb sörét", a Sopronit, amire 20 évre szóló kötelezettségvállalást írtak alá a földművelésügyi miniszter jelenlétében. Megemlítik azt is, hogy a Heineken Hungária 1996 óta van jelen befektetőként Magyarországon, és az elmúlt 30 évben mutatott elkötelezettségüket a kormány folyamatosan elismerte (a 30 év persze nem stimmel, vélhetően gépelési hiba történt). A vezérigazgató megemlíti továbbá, hogy 2014-ben együttműködési megállapodást írtak alá a Nemzeti Befektetési Ügynökséggel.

José Matthijsse mindezek alapján nehezen tartotta hihetőnek azokat a média beszámolókat, amelyek szerint Lázár arra biztatta Hódmezővásárhely képviselő testületét, hogy szólítsák fel a város vállalkozásait a Heineken magyar termékeinek bojkottjára. Épp ezért személyes találkozót kért, ahol tisztázni lehet a félreértéseket a holland nagykövet társaságában.

A találkozóra sor is került, bár portálunk úgy értesült, végül nem Lázár Jánossal, hanem miniszterhelyettesével, Csepreghy Nándorral ültek le a tárgyalóasztalhoz a hollandok. Pedig Lázár az akkoriban tartott egyik Kormányinfón azt mondta, hogy nála, az ő írodájában verte az asztalt, így fejezve ki nemtetszését a bojkott miatt a multi képviselője. A rendelkezésünkre álló információk alapján helyettese íróasztala volt kénytelen elszenvedni a hollandok dühkitörését. 

A magyar kormány képviselői e találkozón egyértelművé tették, hogy a magyar Heinekentől elvárják az aktív részvételt a vitarendezési eljárásban. Vagyis a soproni központnak kellett volna közvetítenie a Lixid Project és a romániai Heineken között.

Az egyeztetést követően, február 14-én született második levél címzettje már nem Lázár volt, hanem Csepreghy. Ebben köszönetét fejezte ki a Heineken vezére, hogy létrejött a találkozó, amelyen - mint a levélből kiderült - Csepreghy, Scheltema és Matthijssen mellett részt vett Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár is.

A vezérigazgató örömmel nyugtázta, hogy sikerült ismertetniük az álláspontjukat, elmondani érveiket, továbbá tisztázni tudták, hogy a Heinekentől teljes mértékig idegen bármilyen nemzettel vagy népcsoporttal szembeni bántó vagy minősítő magatartás. Szöveghűen idézünk a levélből:

Természetesen a Heineken Románianál sem állt, eleve nem is állhatott senkinek a szándékában székely, illetve a magyar embereket nemzeti érzékenységükben megbántani.

Matthijssen azzal zárja a levelet, hogy hisz abban, a Heineken Hungária eddigi magyarországi jelenlétével és nemzetgazdasági szerepvállalásával már sikeresen bizonyította, hogy felelősen gondolkozik a magyar piacról, a magyar emberekről, és vállalatuk is bízhat abban, hogy a magyar kormány mindezt elismeri.

Mindebből nem az a kép rajzolódik ki, hogy a magyar kormány ösztökélésére a magyar Heineken minden mást eldobva rohan Romániába elrendezni az ottani vitás kérdéseket. Az mfor.hu információi szerint ezt továbbra sem tekinti dolgának a soproni központ, így viszont a konfliktus változatlanul él.

A következő fordulót Lázár erdélyi látogatása jelenti: a Miniszterelnökséget vezető miniszter portálunk kérdésére a legutóbbi tájékoztatóján elárulta, hogy március második felében felkeresi a Tiltott Csíki Sör gyártóját, akivel el fog beszélgetni. Hogy ez mit jelent - netán a magyar kormány hasznos tanácsait adja át, amivel a sörfőzde tulajdonosát segítik a multival szemben - arról annyit mondott: szeretnék nekik segíteni, ahogy tudok, úgy, hogy ne ártsak az ügynek, hanem segítsek.

Lázár a saját bevallása szerint egyébként még soha nem ivott sört. 

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!