<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az orosz Gazprom, az ukrán Naftohaz és Ukrtranszgaz május végéig garanciát adtak az Európába irányuló gázszállítások zavartalanságára - közölte pénteken Varsóban Günther Oettinger, az Európai Unió energiaügyi biztosa.

Első ízben tartottak háromoldalú tárgyalásokat az orosz tranzitgáz-szállításokról Oroszország, Ukrajna és az Európai Bizottság energiaügyi képviselőinek részvételével Varsóban. Oroszországot Alekszandr Novak energetikai miniszter, Ukrajnát Jurij Prodan energetikai és szénipari miniszter képviselte a találkozón.

Oettinger sajtótájékoztatón elmondta: a felek május végéig garantálták a gázszállításokat. Az azt követő időszakra vonatkozóan maradtak megoldandó kérdések. Ezeket háromoldalú konzultációkon vitatják meg.

A Naftohaz nem fizette ki a gázszámlákat februárban, márciusban és áprilisban, ennek ellenére a gázszállításokban nem volt fennakadás. Az Európai Bizottságnak az a szándéka, hogy pénzügyi segítséget nyújtson a Naftohaznak, segítsen az ukrán gázcég stabilizálásában. A felek minden lehetséges erőfeszítést megtesznek azért, hogy teljesítsék gázszállítási kötelezettségüket az EU országaiba - húzta alá Oettinger.

Az orosz energetikai miniszter szerint Oroszország a találkozón nem kapott tájékoztatást Ukrajnától arra vonatkozóan, hogy Kijev mikor fizet az orosz földgázért. Novak szerint Moszkva örül annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap hitelt nyújt Kijevnek, és szeretné, ha ennek egy részét Ukrajna fennálló adósságai kiegyenlítésére, az orosz földgázszámla kifizetésére fordítaná.

Oroszország aggódik az Ukrajna területén keresztül Európába irányuló gázszállítások jövője miatt is. A tranzit gázszállítások zavartalanságához arra lenne szükség, hogy Ukrajna a nyári hónapokban 12 milliárd köbméter gázt pumpáljon gáztározóiba. "Az ukrán kollégáktól azt hallottuk, hogy ez a nyári hónapokban nincs biztosítva, és lehetséges, hogy fennakadások lesznek a szállításokban. Ez olyan információ számunkra, amelyet elemeznünk kell" - mondta Novak.

hirdetés

Az ukrán tárcavezető arról beszélt, hogy országa a következő háromoldalú megbeszéléseken szeretné elérni, hogy Oroszország a jelenlegi 500 dollárról a korábbi 268 dollárra csökkentse Ukrajna számára a földgáz ezer köbméterenkénti árát. Kijev számára a jelenlegi ár megfizethetetlen, de a korábbi áron törleszteni tudná kötelezettségeit - mondta.

Oettinger tárgyalt Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel is, egyebek között az energiaunióra vonatkozó lengyel javaslatról. A tárgyalást követően az energiaügyi biztos elmondta: az EU egységes árat szeretne az orosz földgázért minden tagállama számára. Arról is beszélt, hogy szükség lenne egy páneurópai gáz- és villanyáramelosztó-hálózatra.

Az ukrán miniszter közölte, hogy Ukrajna teljes mértékben támogatja az egységes európai gázárra vonatkozó elképzelést. Tusk kijelentette, hogy az energiaunióra vonatkozó lengyel kezdeményezés csaknem száz százalékban egybeesik azzal a javaslattal, amelyen az Európai Bizottság jelenleg dolgozik. Reményét fejezte ki, hogy a júniusi EU-csúcsig, amelyen az energiakérdéseket fogják megvitatni, ezek az elképzelések "keresztezni fogják egymást". Elmondta, hogy felállítanak egy munkacsoportot, hogy még a csúcstalálkozó előtt dolgozza ki a közös gázvásárlások törvényi, logisztikai, pénzügyi és szervezési részleteit. Oettinger arról biztosította a lengyel miniszterelnököt, hogy a lengyel energiauniós javaslatot az EU érdeklődéssel fogadta.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.