2p

A mangalicát ma már amerikai farmokon is tenyésztik, a szakácsok dicsérik zamatos húsa miatt. A magyar disznófajtáért akár 40 százalékkal több pénzt is megadnak az amerikai piacon, mint az egyéb híres fajtákért, például a Berkshire sertésért.

A porhanyós disznóhús újra divatossá válik, s vele visszatér az ősi magyar mangalica sertés, amelyet korábban kipusztulás fenyegetett - írta a szerdai The New York Times. A magyar zsírsertést a sivár és terméketlen Alföld egyik gazdaságában mentették meg a kihalástól - írta a napilap, amely szerint akárcsak a kifutón a divatstílusok, a sertésfajták népszerűsége is változik. A göndör szőrű disznók egy évszázada még nagyon kapósak voltak, később viszont kimentek a divatból.

"A hagyományos disznóval szemben a mangalica húsa márványos, a zsírja szétolvad az ember nyelvén, lágyabb, krémesebb" - áradozott Devin Knell, a híres kaliforniai French Laundry étterem séfje. "Hihetetlen az íze, a textúrája" - fogalmazott Keith Luce, a Seattle melletti Herbfarm Restaurant főszakácsa.

Az újság leírta, hogy a mangalicát zsírjáért tenyésztették József főherceg magyarországi birtokain az 1830-as években. Az Osztrák-Magyar Monarchia szétesése után azonban az állomány megcsappant, majd az első világháború után, a gyorsan növő fehér hússertések térhódításával tovább csökkent. A második világháború után, az olcsóbb, jobb minőségű növényi olajok elterjedésével a zsírsertés tenyésztése végképp visszaszorult.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!