2017. március 13. 18:15

Az ötágú vörös csillag miatt büntethetik a sörgyártót.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gyorsan kitalálták, hogyan lehetne erős borsot törni a Heineken sörgyártó hazai vezetőinek orra alá. Egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtottak be a parlamenthez ma délután, amely az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szól. Kimondják, hogy tilos úgy a náci, mint a kommunista jelképekkel - köztük a horogkereszt, vagy az ötágú vörös csillag - ellátott terméket vagy szolgáltatást értékesíteni.

Lesz nagy csodálkozás a Heinekennél 

Különös méltánylást érdemlő esetben persze el lehetne térni ettől, de a javaslat szerzői az indoklásukban világossá teszik, hogy erre azért nagyon tág tere nem marad majd az érintetteknek.

Akár komoly pénzbüntetést is kockáztat ezentúl a merész vállalkozó, vagy multi, ha nem tarja be az előírásokat, mert a vállalkozás formájától függetlenül minimum 500 ezer, legfeljebb 2 milliárd forint (illetve a vállalkozás árbevételének maximum 5 százaléka) lehet a büntetés mértéke.
A Heinekennek 2015-ben több mint 51 milliárd forintos bevétele volt, ez alapján nagyjából egymilliárdos büntetési tétellel nézhetne szembe. 

Sok időt nem hagynak a felkészülésre, mert a törvény kihirdetését követő 30 nappal a rendelkezések már hatályba is lépnek.

Erős a gyanúnk, hogy mindez a sörháború miatt fogalmazódott meg a politikusok fejében. Közismert, hogy a Heineken romániai érdekeltsége összetűzésbe került egy ottani kis, félig magyar tulajdonban lévő sörfőzde tulajdonosaival a Csíki Sör szellemi tulajdonjogával kapcsolatban. Amint pár napja megírtuk, Lázár már egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel a magyar kormány álláspontjáról. Valószínűleg a válaszcsapás egyik fegyvere a most benyújtott javaslat.

mfor.hu