2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ötágú vörös csillag miatt büntethetik a sörgyártót.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes gyorsan kitalálták, hogyan lehetne erős borsot törni a Heineken sörgyártó hazai vezetőinek orra alá. Egy olyan törvénymódosító javaslatot nyújtottak be a parlamenthez ma délután, amely az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosításának tilalmáról szól. Kimondják, hogy tilos úgy a náci, mint a kommunista jelképekkel - köztük a horogkereszt, vagy az ötágú vörös csillag - ellátott terméket vagy szolgáltatást értékesíteni.

Lesz nagy csodálkozás a Heinekennél 

Különös méltánylást érdemlő esetben persze el lehetne térni ettől, de a javaslat szerzői az indoklásukban világossá teszik, hogy erre azért nagyon tág tere nem marad majd az érintetteknek.

Akár komoly pénzbüntetést is kockáztat ezentúl a merész vállalkozó, vagy multi, ha nem tarja be az előírásokat, mert a vállalkozás formájától függetlenül minimum 500 ezer, legfeljebb 2 milliárd forint (illetve a vállalkozás árbevételének maximum 5 százaléka) lehet a büntetés mértéke.
A Heinekennek 2015-ben több mint 51 milliárd forintos bevétele volt, ez alapján nagyjából egymilliárdos büntetési tétellel nézhetne szembe. 

Sok időt nem hagynak a felkészülésre, mert a törvény kihirdetését követő 30 nappal a rendelkezések már hatályba is lépnek.

Erős a gyanúnk, hogy mindez a sörháború miatt fogalmazódott meg a politikusok fejében. Közismert, hogy a Heineken romániai érdekeltsége összetűzésbe került egy ottani kis, félig magyar tulajdonban lévő sörfőzde tulajdonosaival a Csíki Sör szellemi tulajdonjogával kapcsolatban. Amint pár napja megírtuk, Lázár már egyeztetett Orbán Viktor miniszterelnökkel a magyar kormány álláspontjáról. Valószínűleg a válaszcsapás egyik fegyvere a most benyújtott javaslat.

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!