2017. június 26. 03:10

Kíváncsiak voltunk, az állami pénzekben nem szűkölködő, olykor irányított támogatókkal rendelkező, elapadó nézőszámokkal jellemzett NBI-es klubok mennyi ideig élnének túl, ha egyszer csak elapadnának a hozzájuk érkező pénzek?

Elsőre, sőt, még talán másodikra is meglehetősen irreális felvetésnek tűnik, hogy azt vizsgáljuk meg, mi történik akkor, ha elapadnak a pénzek a focikluboknál. Ha azonban valamikor a jövőben kormányváltásra kerülne sor, akkor nagyon is benne lenne a pakliban, hogy jelentős forrásoktól eshetnének el a focicsapatok mögött álló gazdasági társaságok. És mivel a tisztán piaci bevétel területén nem túl acélos a teljesítmény, már nem is tűnik annyira elrugaszkodott gondolatkísérletnek a vizsgálódásunk.

Ahhoz, hogy megtudjuk, hány napig tudnának működni a fociklubok a pénzcsapok elzáródása után, egyrészt meg kell határozni az átlagos napi működési költséget, ami már önmagában is megérne egy "misét". Ennek során az anyagjellegű, a személyi jellegű és az egyéb ráfordítások mellett a fizetendő kamatokat és az adófizetési kötelezettséget kell összesíteni. Vagyis a források elapadása után egy megszokott üzletmenetet valószínűsítünk. Aztán az ebből kapott egy napi átlagköltséggel elosztjuk a társaság rendelkezésére álló likvid eszközök értékét, ami a mérlegben a forgóeszközöket takarja. Itt tüntetik fel a cégek a házipénztárban, bankszámlán lévő pénzeket, a készleteket, követeléseket valamint az értékpapírokat is, vagyis minden olyan tételt, amiből gyorsan pénzhez lehet jutni.

Mennyiből működnek a fociklubok?

A legtöbb pénzt a Fradi emészti fel, a klub ugyanis napi 11,2 millióból működik, mögötte pedig 9,1 millió forintos költséggel a Videoton szerepel. Ez a két gárda jelentősen kiemelkedik a mezőnyből, hiszen a harmadik helyen álló MTK már a Vidi költségének köze feléből megél egy nap: átlagosan naponta 4,76 millióból működik.

4 milliónál is többe kerül a Loki és a Diósgyőr fenntartása is, és az újra NBI-es Puskás FC-nél is 4,3 milliós napi működési költséget kaptunk. Mivel a Videoton és a Fradi brutális összeget emészt fel, az NBI-re számolt átlagot is felhúzza, a 2016/2017-es szezon elsőosztálya napi 4,5 millióból működött.

Az élvonalban szereplők alapján jól leszűrhető, melyek a kirakatcsapatok és melyek azok, ahol jelentősebb előnyhöz juthatnak a megfelelő kapcsolati hálónak köszönhetően. A Fradinál ott van Kubatov, a Videotonnál Garancsi, az MTK-nál Deutsch Tamás, a Lokinál Szima Gábor és Kósa Lajos, a Puskásnál pedig maga Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc. Az iménti felsorolás kakukktojása egyedül a Loki lehet, amely a kapcsolatok ellenére huzamosabb ideje gondokkal küzd, hiába ugyanis az utánpótlás akadémia, az új stadion és a kaszinóbiznisz, a komoly szponzorok elkerülik a csapatot.

A működési költségek tekintetében a rangsor legvégén találjuk a Mezőkövesdet, mely napi 1,7 millióból működik, előtte pedig a kieső Gyirmót áll 1,8 millióval.

A Fradit és a Videotont leszámítva a kisebb csapatok napi működési költsége jelentősen megugrott az előző évhez képest, aminek hátterében elsősorban a jelentősen növekvő személyi jellegű költségek állnak. 

Na de lássuk a lényegeget: kik élnének át egy anyagi apokalipszist?

A napi költségek egy dolog, a fennmaradás viszont már egy teljesen másik, itt ugyanis sokat számít a korábbi évek gazdálkodása, a könnyen pénzzé tehető eszközök állománya is. Ebből a szempontból a Fradi és Videoton már nem szerepeltek túl jól, az "új nemzedéknek" viszont nem kell kapkodnia, ha beüt a krach.

A teljes NBI-re számolt átlag egyébként 107 nap, vagyis 3,5 hónapig tudnának működni a pénzforrások elapadása esetén a klubok. Az élen az "új nemzedék" egyik tagja, a Mezőkövesd szerepel, náluk a forgóeszközök állománya a tavalyi adatok alapján 234 napi működést fedezne, vagyis 7,8 hónapja lenne a Tállai Andráshoz köthető klubnak megoldást találnia. Egy év alatt egyébként sokat romlott a helyzet főként a megugró bérköltségek miatt, hiszen a 2015-ös költségek és eszközök 700 napos működést biztosítottak volna. Ettől nem sokkal marad el a Puskás FC, ahol 221 napos, vagyis 7,3 hónapos működést tudnának finanszírozni, a dobogó harmadik fokán pedig a debreceni Loki szerepel 188 nappal, vagyis 6,2 hónappal.

A gigantikus működési költséggel operáló Fradi mindössze 48 napig húzná, ez 1,6 hónap, a Vidi kicsit jobb helyzetben van a 113 napjával, ami 3,8 hónapnak felel meg. A legrosszabb szituációba a Haladás kerülne, hiszen a likvid eszközei mindössze 18 napos működést fedeznének.

Székely Sarolta
mfor.hu