<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Csütörtökön nyitotta meg kapuit a fővárosban a szappanoperák, valamint dokumentum- és gyerekfilmek regionális vására, a DISCOP06. A Menedzsment Fórum a helyszínen járt, és bekukkantott a kulisszák mögé. Mfor.hu tudósítás.

Három napig nyüzsgő méhkassá alakul át a Sofitel Átrium belseje a televíziós műsorkészítők és tévétársaságok szokásos éves seregszemléjén. Nem kevesebb a tét, mint hogy milyen szappanoperák, dokumentum- és rajzfilmek kerülnek képernyőre a következő évadban. A mindenre fogékony közép- és kelet-európai csatornák idén is szép számmal képviseltetik magukat, csakúgy, mint az eladói oldal.

"Az eddig regisztrált vendégek száma meghaladja az 1400-at, ami jóval magasabb, mint a korábbi években. A vásárlók is több mint 800-an vannak" - mondta el az mfor.hu kérdésére Patrick Jacaud, a DISCOP vezérigazgatója. A szervező szerint a 15 éve megrendezésre kerülő vásáron kötik a régió tévés üzleteinek mintegy 90 százalékát.

A nagy halakMíg a nagyobb csatornák, tévétársaságok és filmforgalmazók lakosztályokban várják klienseiket, a kisebbek megelégednek egy asztallal és némi molinóval a kisebb termekben. A nagy halak közül a BBC, a CBS Paramount Television és az MTV Networks International is ellátogatott a vásárra, nem is először.

"Nem beszélhetek semmiről, amíg nincs aláírt szerződés a zsebemben" - kezdte mondandóját Chris Bluett, az MTV Networks International értékesítési vezetője, aki már harmadik éve vesz részt az eseményen. Az itthon többek között a South Parkról ismert társaság folyamatosan szemmel tartja a piacot, amelyben még jelentős potenciált lát. Az első napot átlagosnak tekinti a vezető, ám péntekre már nincs szabad időpont a naptárában. "A keleti régió és a Balkán érdeklődése jelentős" - mesélte Chris, aki szerint ez az egyik leglazább vásár az egész évben.

Osztotta ezt a nézetet az amerikai PBS társaság egyik műsorszolgáltatójának, a WGBH Internationalnak az értékesítési menedzsere, Betsy LeBlanc is. "A Cannes-i MIP-TV, a MIPCOM vagy a NATPE után kifejezetten felüdülés az itteni hangulat. Az egyhetes rendezvények futószalaghoz hasonlítanak, ezeken gyakran 4-5 értékesítő kínálja az adott társaság portékáit" - árulja el Betsy, aki szerint a DISCOP hangulata jóval barátságosabb a többi rendezvényénél. Mivel véleménye szerint dokumentumfilmekkel érkezett társaságának nem sok babér teremhet, ezért inkább a részvételt és a kapcsolatépítést tartja fontosnak.

Biznisz ajtón belül és kívül

Az üzleti élet pedig nemcsak a termekben és lakosztályokban, de a szálloda lobbijában is zajlik. A kisebb eladók és vevők, akik gyakran itt találkoznak először egymással, fürkészve nézegetik a nyakakba akasztott táblákat, majd egy csendes zugot keresnek a konkrét tárgyalásokra. Asztaluk mellett várják az érdeklődőket például az ORF Österreichischer Rundfunk képviselői, akik szintén részt vettek már a kiállításon az elmúlt esztendőkben. "Hasonló az érdeklődési kör, mint az előző években, bár Ukrajnából többen is megkerestek minket" - meséli Sabine Gruber, a cég értékesítője. Ugyan részleteket nem hajlandó elárulni, annyit azért közöl, hogy több magyar társasággal, többek közt az MTV-vel, a TV Paprikával és a Deko TV-vel is beszéltek. "Az idén nincs előre egyeztetett időpontunk a régebbi partnerek közül sem az RTL Klubbal, sem a TV2-vel, de majd összefutunk egy másik kiállításon" - zárja mondandóját Sabine.

A 15 éves független működés után tavaly decemberben a NATPE szárnyai alá került rendezvény idei fő témája, a "Think outside the box" (Ne csak "dobozban" gondolkodj!) a csatornákat egyre inkább sújtó veszélyre kívánja felhívni a szakma figyelmét: a mobil eszközök térhódítására, illetve a 30 másodperces reklámok ellen indult "támadásra".

"Ha tudnám, merre fejlődik a piac, már gazdag lehetnék" - nyilatkozta Jacaud, aki szerint a keresletet a legfiatalabb korosztály határozza meg. - "Ők már nem egy adott időpontban kíváncsiak a kedvenc műsorukra, hanem amikor nekik tetszik." A vezető azonban nem tart a tévé eltűnésétől, mindössze átalakulásról beszél, s annak bekövetkeztéig még jelentős potenciált lát a régióban: "A lengyel és a balkán piac erősödése a legkézenfekvőbb. Magyarországon már 8-10 éve bekövetkezett az, ami keletebbre most zajlik, ezért nem irigylem az olyan nagy csatornákat, mint az RTL Klub vagy a TV2. Nekik valóban nehéz növekvő eredményeket produkálniuk."

Korea a keleti pionír

Az érdeklődőket a lakosztályok és a kis asztalkák melletti pavilonok is várják. Idén először került a nagy halak közé a Koreai Tévétársaságok Szövetsége (Korean Broadcasting Commission), s "elsőbálozó" a Taipei Hsien Computer Association is. A régió iránti növekvő érdeklődést jelzi, hogyha a távol-keletiek idei szereplései sikeresek lesznek, jövőre brazil és izraeli pavilonokat is nyitnak, a korábban már sikeresen működő francia és olasz mellé. Az eladói oldalon pedig olyan országok is képviseltetik magukat, mint a Fülöp-szigetek, Monaco vagy Taiwan.

A vásárlók közül a legnagyobb számban Lengyelországból, Romániából, Oroszországból és Üzbegisztánból érkeztek a résztvevők, akik közszolgálati tévéállomások, kistérségi televíziók, kábeltévé üzemeltetők és független terjesztők számára vásárolnak műsorokat és technológiát.

Istvánko Viktória

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.