<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Oroszország leállította a gázexportot Ukrajnának - jelentette be hétfő délelőtt az ukrán energiaügyi miniszter Kijevben.

Jurij Prodan azt mondta, hogy Oroszország a nullára csökkentette a gázszállítást Ukrajnának, miközben az Európának szánt orosz tranzitgáz mennyiségében nincs változás, az napi 185 millió köbméter.

A miniszter azt mondta, hogy felkészültek az orosz gázszállítás leállására, a kormány garantálja a hazai és az európai fogyasztók  biztonságos ellátását.

Andrij Kobolev, a Naftohaz ukrán gázipari cég vezérigazgatója azt mondta, hogy az ukrán földalatti gáztározókban 14 milliárd köbméter földgáz van, ami decemberig elég a kereslet kielégítésére.

Eközben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök Oroszországot tette felelőssé a gáztárgyalások összeomlásáért, és szerinte Moszkva abban bízik, hogy problémákat okozhat Kijevnek a téli időszakra. A miniszterelnök azt mondta, hogy egyáltalán nem gázügyről van szó. Szerinte Oroszország egyszerűen tönkre akarja tenni Ukrajnát.

A kormányfő felszólította egyben az illetékes ukrán kormányzati hivatalt, hogy gazdaságilag megalapozott tranzitdíjat állapítson meg az Európába irányuló orosz földgáz esetében.  

A Naftohaz vezérigazgatójának elmondása szerint Ukrajna azzal a kéréssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy engedélyezzen Kijevnek a jelenleginél is több fordított gázszállítást. Ilyen formában jelenleg napi mintegy 16 millió köbméter földgázhoz jut Ukrajna, részben Magyarországon keresztül.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.