2015. szeptember 4. 13:16

Jól startolt a Windows 10, máris komoly szeletet hasított ki az operációs rendszerek virtuális tortájából.

A Windows 10 a debütálást követően máris 5,21 százalékos részesedéssel bír a PC és Mac piacon az operációs rendszerek között. Ezzel máris maga mögé utasította a finoman szólva is zsákutcának bizonyuló Vistát és Windows 8-ast is (a 8,1-et még nem) – derül ki a Netmarketshare adataiból.

Az operációs rendszerek részaránya
(Forrás: Netmarketshare)

A jó kezdés érthető, hiszen a Microsoft egy - számukra - új piaci modellel jelentkezett idén: a frissítést minden eredeti Windows 7, 8, illetve 8.1 használó ingyen megkapja. Ennek célja, hogy ne legyen annyira töredezett a cég felhasználói köre és könnyebb dolguk legye a Windowsra fejlesztő cégeknek.

A legfrissebb adatok szerint a Windows 7 57,67 százalékon áll, az XP 12,14-en, a 8.1 pedig 11,39-en. A futottak még kategóriában ott van a Win 8 2,56 és a Vista 1,82 százalékkal.

Hogy megnézzük honnan is szedett felhasználókat az új rendszer, ahhoz az egy hónappal korábbi adatokhoz kell nyúlnunk. Abban semmi meglepő nincs, hogy a Windows 7 több mint 3 százalékpontot, a 8 és a 8.1 együttesen pedig 1,9-et veszített. Az viszont már érdekes, hogy a Windows XP 11,72 százalékról 12,14-re nőtt. Nyilván egyre több számítógépet használunk globálisan, de némiképp meglepő, hogy a tavaly áprilisban már a „halálba küldött” matuzsálemi korú rendszer ennyire tartja magát. Az XP egyébként jelenleg nincs benne abban a körben, amelyre a Microsoft ingyenes Windows 10 frissítést kínál. Később ezt persze még átgondolhatják.

mfor.hu

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek december legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 332 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.