2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Jobbik még szigorúbb lenne, mint a Fidesz.

A hét elején kezdődött az önkényuralmi jelképek kereskedelmi használatát tiltó törvényjavaslat vitája, s már meg is érkeztek az első módosítások. Eddig csak a Jobbik képviselői mutattak érdeklődést a nagy vihart kavart előterjesztés iránt, ők ma kora reggeli állás szerint négy korrekcióra tettek javaslatot a parlamentnek.

Kemény viták várhatók 

Ebből kettő érdemi, kettő pedig pontosítás. A lényegi indítványok még kevesebb teret hagynának az érintett vállalatoknak arra, hogy kibúvót keressenek a törvény rendelkezései alól, illetve elég időt kapjanak a felkészülésre.

A Lázár János, Semjén Zsolt és további öt kormánypárti képviselő által jegyzett javaslat 2017 végéig hagyna időt a cégeknek, hogy a törvénnyel érintett szerződéseiket kifuttassák. A jobbik ezt a határidőt 2017 július végére hozná előre.

A Fidesz-KDNP csoport előterjesztése lehetőséget adna továbbá arra, hogy különösen indokolható esetben felmentést kapjon a vállalkozás a törvényben foglaltak végrehajtására. Ezt az opciót azonban kivenné a dokumentumból a Jobbik, szerintük nem támogatható, ha mindenfajta magánérdek mentén felmentést lehetne adni a tilalom alól, pusztán egyedi kormánydöntés alapján.

A tiltás szerintük ebben az esetben nem lehet egyéni mérlegelés kérdése. Mindenkire ugyanazok a törvények vonatkozzanak Magyarországon - rögzítik álláspontjukat.

A javaslat miatt egyébként vita alakult ki a kormányoldalon, tartalmi kérdésekben különböznek a vélemények. Lázárék koncepciójával az a gondjuk, hogy a jogszabályt a benyújtott formájában nehezen lehetne megvédeni nemzetközi bíróságok előtt. Úgyhogy nem elképzelhetetlen, hogy alapvető kérdésekben is változni fog az előterjesztés.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!