<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		

Kevés szó esik itthon a munkahelyi erőszakról illetve zaklatásról, pedig ez jóval gyakoribb, mint gondolnánk. Az ilyen esetek megelőzése pedig mindenki érdeke, mert az áldozatokon kívül maga a szervezet is kézzel foghatóan kárvallottja az ilyen visszaéléseknek. Mfor.hu összefoglaló.

Sokszor nem veszik komolyan a verbális zaklatást

"A munkahelyi erőszak ma még nehezen vállalható téma. Az emberek beszélni sem szeretnek róla, és ha szóba kerül, általában mindkét fél tagad. Sokatmondó az is, hogy a témában nincsenek hazai kutatási adatok" - tájékoztat Egerszegi Dorottya a Nők a munka világában Egyesület elnöke.

A kiszolgáltatottságot leginkább az jelenti, hogy sokszor bagatellizálják az ilyen megnyilvánulásokat és széptevésnek tudják be. Sokszor még a nők sem ismerik fel, mi történik. A nem fizikai erőszak megnyilvánulása a bizalmaskodó megjegyzésektől a disznó viccekig vagy obszcén képekig terjedhet. A magyarországi jogszabályi háttér hiányos, jogi gyakorlat és precedens értékű perek nincsenek.

A vállalaton belüli zaklatás célpontjai általában 95 százalékban nők, de volt már olyan eset is, hogy egy férfi beosztottat molesztált a főnöknője. Az azonos neműek közötti munkahelyi visszaélés a legnehezebb dió, ezt a problémát még EU-s szinten sem sikerült megnyugtatóan rendezni.

A munkahelyi erőszak és zaklatás megakadályozása sok vállalat számára kihívást jelent. A szervezeteknek pedig jól felfogott érdekük lenne, hogy a követendő lépések kidolgozásával, felkészültek legyenek a veszély megelőzésére.

Az ilyen esetek ugyanis a munkáltatót is negatívan érintik és a károk számszerűsíthetőek a dolgozók hiányzási mutatóinak növekedésében, a csökkenő hatékonyságban és motivációban egészen a magas fluktuáció miatti megemelkedett betanítási költségekben, valamint a munkahely iránti kereslet csökkenésében. Noha itthon még nem jellemző, de a zaklatás negatív következményei közé sorolhatóak a kártérítés esetén fellépő magas jogi költségek.

Debreczeni Dóra, a Citigrouphoz tartozó Citibank HR-osztályának diverzitásért felelős igazgatója lapunknak elmondta: "Mi tiltjuk a szexuális vagy bármilyen más típusú diszkriminációt, zaklatást vagy megfélemlítést, függetlenül attól, hogy azt vezető, munkatárs, ügyfél, eladó vagy akár látogató követi el".

Az azonban már az alkalmazottak felelőssége, hogy - amennyiben úgy gondolják - diszkrimináció vagy zaklatás történik a cégnél illetve ennek vannak kitéve, jelezzék azt felettesüknek vagy a főosztályvezetőnek, a Humán Erőforrás képviselőnek vagy a Citigroup etikai segélyvonalnak, sorolta a lehetőségeket az igazgatónő.

A cégnél rendelkezésre áll továbbá egy Etikai Hotline is arra az esetre, ha a bejelentő nem kívánja felfedni kilétét. "A Citigroup ilyenkor haladéktalanul kivizsgálja az ügyet és megteszi a helyi jog által engedélyezett lépéseket" - magyarázta a folyamatot Debreczeni Dóra, majd hozzátette: a belső szabályok védelmet nyújtanak a panaszokat felvetők elleni utólagos megtorlás esetén is.

Körte Ildikó

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.