<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lesz a forinttal? Tényleg lehet egyszámjegyű az infláció? Most már megkapjuk az EU-s pénzeket? Mekkora a baj az egészségügyben, oktatásban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Jaksity Györggyel- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A cseh, szlovák és magyar árampiacok összekapcsolásával több mint 25 százalékkal csökkent a magyar áramtőzsdei zsinórár szeptember közepe óta - írja a hétfői Napi Gazdaság.

A magyar áramtőzsde szempontjából beváltotta a reményeket a cseh-szlovák-magyar árampiacok összekapcsolása, a HUPX Zrt. által üzemeltetett börzén a magyarországi áramfogyasztás több mint egyharmada, összesen 13,7 terawattóra fordult meg tavaly, a 2010. júliusi indulás óta összesen 19,2 terawattóra árammal kereskedtek - tudta meg a lap a társaságtól.

A piacok összekapcsolásával csökkentek a HUPX-árak, illetve volatilitásuk is mérséklődött. Az indulás után, azaz szeptember 12-e és az év vége között a HUPX-zsinórár 45,65 euró volt, ami a megelőző év azonos időszakához képest több mint 25 százalékos mérséklődés.

A forgalomra is jótékony hatással volt az integráció, a legmagasabb napi kereskedett mennyiség - a december 12-i szállítási napon - közel 34,5 ezer megawattóra volt, ami több mint kétszerese az összekapcsolás első éles napján a börzén megforduló forgalomnak.

Idén a cseh-szlovák-magyar integrációba újabb országok csatlakozhatnak, a hosszú távú piacokon pedig bevezeti a heti termékeket a börze üzemeltetője. A társaság a tavalyinál magasabb összforgalomra számít 2013-ban.

MTI