TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Egy kisrészvényes megtámadta a közgyűlési határozatot.

Jobb az, ha az aktív politikusnak nincs működő vállalkozása, ez tisztább helyzetet teremt - mondta valamivel több egy éve egy interjúban Gyurcsány Ferenc. A volt miniszterelnök - aki jelenleg a Demokratikus Koalíció (DK) elnökje - neki is látott a cégbirodalma átszervezésének. A nevéhez köthető Altus csoport tanácsadással foglalkozó vállalkozását a felesége, Dobrev Klára vette át. Értékesítették a Béta-Roll Zrt.-t, majd ősszel sor került a Mosonmagyaróvári Timföld és Műkorund Zrt. (MOTIM) eladására is.

Év végére tehát teljesült az ígéret, Gyurcsány személyesen már nem vesz részt az egykori céghálózat irányításában, az érdekeltség több darabjától megváltak, a családi tulajdonban maradt üzlet pedig a feleség felségterülete lett.

Gyurcsány Ferenc. Problémák akadtak a közgyűlésen 

A cégpapírok azonban arról tanúskodnak, hogy mégsem sikerült elvarrni minden szálat. A cégnyilvántartásban továbbra is szerepel Dobrev Klára neve a MOTIM felügyelőbizottsági tagjai között. Amikor erről kérdeztük Gyurcsányt, azt mondta, hogy a cég eladásakor a korábbi tisztviselők lemondtak, az erről szóló döntés átvezetéséről pedig a MOTIM új irányítóinak kellett volna gondoskodniuk. Azt ígérte, utánanéz annak, hogy miért nem történt még meg a változások bejegyzése.

Néhány nap múltán levelet kaptunk tőle, amihez egy 2017. április 11- keltezésű cégbírósági végzést csatolt.

Ebből az derül ki, hogy nem ment simán a MOTIM tulajdonoscseréje, ugyanis az egyik kisrészvényes megtámadta a változásokról döntő tavaly év végi közgyűlés határozatait.

A közgyűlés a személyi változásokkal egyetemben a papír alapú részvények demateralizációjáról is határozott. A kisrészvényesnek ez azonban nem volt elfogadható. Nem a távozó, illetve az érkező tisztségviselők személyével szemben voltak tehát fenntartásai, a demateralizációval volt gondja. Azon az állásponton volt, hogy a papír alapú részvények lecserélése nem kívánt magas költséget okozna a kisrészvényeseknek: bankszámkát kell nyitni, utána fenntartani, és a papír alapú részvények megsemmisítésének is költsége van.

Az alapszabály ilyen értelmű módosításáról szerinte a közgyűlés csak egyhangú határozattal dönthetett volna. Ezzel szemben az előterjeszett két határozati javaslatot 12 125 781 darab részvény képviselője támogatta, míg 4506 részvény birtokosa leszavazta azt, illetve tartózkodott a szavazáskor.

A Győri Cégbíróság végzésből ugyanakkor kiderül, hogy a közgyűlést levezető elnök megállapítása szerint a napirendben felsorolt ügyekben háromnegyedes szótöbbséggel lehetett határozatot hozni. A kisrészvényes ennek ellenére 2016. december 7-én úgynevezett keresettel érvényesíthető kérelemmel, törvényességi felügyeleti eljárásban megtámadta a közgyűlési határozatokat a cégbíróságon, kérve a változásbejegyzési kérelem elutasítását. Pert ugyanakkor nem kívánt indítani, erről nyilatkozatot is tett, miután tájékoztatták őt a lehetőségekről. Eredeti kérelmét viszont 2017. január 12-én ismételten benyújtotta.

Pedig jobban járt volna, ha megfontolja a cégbíróság tájékoztatását. A kérelmét ugyanis most elutasították, arra hivatkozva, hogy nincs helye törvényességi felügyeleti eljárásnak, ha az arra vonatkozó igény a törvény által meghatározott perben vagy más polgári perben érvényesíthető. Mivel a kérelmező igényét keresettel érvényesíthette, ezért a bíróság az ugyanarra irányuló törvényességi felügyeleti eljárás iránti kérelmet érdemi vizsgálat nélkül elutasította.

Mindez pedig azt jelenti, hogy a végzés alapján Dobrev Klára - és így a Gyurcsány-família - 2017. április 11-től papír szerint is végleg levált a MOTIM-ról. Illetve ez így nem teljesen pontos, mert a végzés ellen még fellebbezés nyújtható be a Győri Ítélőtáblához. Erre a végzés kézbesítésétől számított 15 nap áll rendelkezésre, vagyis ezekben a napokban lejár a határidő.

A MOTIM eladására tavaly szeptemberben került sor, Gyurcsány Ferenc elmondása szerint a ma már barátnak tekintett Gerezdes-család és köre vette át a céget. A vállalat 2015-ös nettó árbevétele 4,28 milliárd forint volt, adózás előtti eredménye pedig közel 129 millió forint (a 2016-os adatok még nem ismertek). A jegyzett tőkéje 1,217 milliárd forint a hatályos cégadatok szerint.

Baka F. Zoltán

mfor.hu 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.