3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Úgy tűnik, a kormány nem bízik abban, hogy a piac képes lenne nagy számban új munkahelyeket létrehozni. A foglalkoztatásbővülésben szinte egyáltalán nem is építenek erre a tényezőre. Így ha jövőre állna munkába, nagyobb eséllyel lehet közmunkás Önből.

Varga Mihály a jövő évi költségvetési törvényjavaslat hivatalos benyújtásakor ismertette a főbb makrogazdasági számokat, köztük azt is, hogy a foglalkoztatottság 1,3 százalékkal növekszik majd jövőre. Egy nappal korábban Czomba Sándor szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár az is elárulta, hogy a közfoglalkoztatást tovább bővítik, 50 ezer új ember bevonását teszik lehetővé a programokban.

Gyors fejszámolás után rögtön össze is állt a kép: a kormány még 2015-ben sem bízik abban, hogy a piac, a magánszféra munkaerőigénye olyan fellendülést mutatna, mely érdemben képes lenne a foglalkoztatás bővítéséhez hozzájárulni. Igaz, mindezt könnyen be lehet csomagolni az óvatosság leplébe, mely alatt összeállították az egész jövő évi költségvetést. Az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása, jövőbeli lefolyása ugyanis jókora kérdőjeleket rajzol a számok mögé. Bár ez a munkaerőpiac alakulására csak meglehetősen közvetett módon és korlátozottan fejtheti ki hatását.

Visszatérve a számításainkhoz, az idei év az első három negyedévi átlagából indultunk ki, mely szerint 4,107 millió foglalkoztatott volt Magyarországon. Ha azt feltételezzük, hogy ez a szám az utolsó negyedévben jelentős mértékben nem fog elmozdulni, akkor jövőre az 1,3 százalékos foglalkoztatásbővülés 4,16 millió foglalkoztatottat eredményezne 2015 átlagában. Vagyis 53 ezer fős a növekedés. Igenám, de a kormány plusz 50 ezer közmunkást szeretne bevonni, vagyis ha ezt levonjuk a növekményből, akkor mindössze 3 ezer fős közmunkán kívüli munkahelyteremtésre számít.

Érdekes ezt a számot összevetni egyébként azzal, hogy idén mindössze néhány hét alatt több mint 2700 munkahelyet létrehozó nagyberuházásokat jelentettek be hazánkban.

Ha megnézzük egyébként azt is, hogy a Magyar Nemzeti Bank mit prognosztizál a versenyszféra létszámnövekedésével kapcsolatban, akkor látható, hogy a kormány rendkívül pesszimistának tűnő várakozása egyáltalán nem meglepetés. A jegybanki szakemberek a szeptemberi inflációs jelentésükben ugyanis mindössze 0,1 százalékos alkalmazotti létszámbővülést vetítettek előre a veresenyszférában.

Ez azt jelenti, hogy az idei átlagos 1,862 milliós létszám jövőre 1,864 millióra növekedhet, tehát lényegében a jegybank még a kormánynál is pesszimistább a mindössze 2000 új dolgozóra vonatkozó várakozásával. Vagyis némi túlzással jövőre könnyebb lesz közmunkás állást összeszedni, mint bármilyen más magánszektorbeli pozícióban elhelyezkedni.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!