<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		

A 2014-es év után tavaly is kevesebb szénsavas üdítőt értékesítettek a világ legnagyobb piacán az USA-ban. A változó fogyasztói szokások a Pepsit érintik erősebben.

A világ legnagyobb üdítőital piaca az Egyesült Államok, ahol 2015-ben 1,2 százalékkal esett vissza a szénsavas üdítőitalok forgalma. 2014-ben is közel egy százalékos volt a visszaesés, derült ki a Beverage Digest éves jelentéséből.

A piac két legnagyobb szereplője közül az alacsonyabb fogyasztás a Pepsit érzékenyebben érintette, hiszen a termékeikből 3,2 százalékkal tudott kevesebbet eladni, miközben a Coca-Cola esetében 1 százalékos csökkenést mértek.

Ebbe még az Apple is belebukott

Az egészségtudatosabb életmód és a megváltozott fogyasztói szokások persze nem jelentenek újdonságot a gyártók számára, nem véletlen, hogy igyekeznek folyamatosan átalakítani a termékkínálatukat. Így a Coca-Cola ma már számottevő szereplője az ásványvíz, a gyümölcslevek vagy éppen az energiaitalok piacának is.

Egy évtizedes távlatban egyébként még látványosabb az üdítők iránti kereslet csökkenése, hiszen 2004-ben még 10,2 milliárd egységet értékesítettek (egy egység 192 unciának, 1,5 gallonnak, vagyis nagyjából 5,6 liternek felel meg), addig a tavalyi évben már csak 8,7 milliárd fogyott.

A vállalatok a statisztikákkal is igyekeznek kozmetikázni az eredményeket. Miután a fogyasztók egyre inkább a kisebb kiszerelésű italokat keresik, ezért az eladott gallonok (vagy literek) helyett az értékesített palackok és dobozok mennyiségét hangsúlyozzák, amelyek valóban növekedtek az utóbbi években is. Mindezt egyébként a vállalatok sem nagyon bánják, hiszen egy-egy kisebb kiszerelésű üdítőn nagyobb árrést tudnak realizálni, mint például egy kétliteres palackon. Így végeredményben számukra sem jelent olyan nagy problémát, hogy űrmértékben csökken a fogyasztás.

Az üdítőital gyártók ráadásul a szénsavas italokon kívüli szegmensekben folyamatos növekedést érnek el az amerikai piacokon. A Pepsi tulajdonában lévő Gatorade sportitalok forgalma például 6 százalékkal ugrott meg, de a két nagy cég tulajdonában lévő ásványvíz márkák, a Dasani, az Aquafina, vagy a Poland Springs még ennél is erősebb 6,5 és 11,4 százalék közötti növekedést tudott elérni.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.