2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem döntöttek sem szerdai informális találkozójukon, sem az azt követő testületi ülésen a Magyar Televízió (MTV) Közalapítvány kuratóriumi elnökségének tagjai arról, pályázatot írjanak-e ki a tévéelnöki posztra, vagy kezdeményezzék, hogy újrázhasson Rudi Zoltán, a jelenlegi vezető.

"Folytatni fogjuk a beszélgetést" - tudatta részletek közlése nélkül az elnökség szerdai ülésének kezdete előtt kevéssel a neve mellőzését kérő tag, míg Czeglédi László elnök annyit mondott: Rudi Zoltán "rövid beszámolót" tartott, a téma tárgyalását pedig jövő szerdán folytatják.

Az ülés több résztvevőjének elmondása szerint a két szabad demokrata delegált elhagyta a termet, miután a - pontonként megszavazott - napirendre nem került fel az új tévészékház felszerelésére kiírandó pályázat szövegének sokadszor tárgyalt ügye. Az információt megerősítve egyikük, Kozák Márton - mindkettejük nevében - azzal indokolta a lépést, hogy "az MTV legfontosabb ügyét nem volt hajlandó napirendre tűzni a többség".

Testületi tagok múlt heti tájékoztatása szerint legkésőbb jövő szerdán határoznak arról, hogy pályázatot írjanak-e ki a tévéelnöki posztra; Czeglédi László, a testület elnöke korábban csak annyit árult el az MTI-nek, hogy "még ebben a hónapban" döntenek a kérdésben.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény által szabályozott három közszolgálati médium - a Duna Televízió, a Magyar Rádió és az MTV - elnökei négyéves mandátumuk lejártakor egy alkalommal pályázat nélkül újrázhatnak. Ehhez arra van szükség, hogy az elnökség kétharmada - jelen esetben a tízből hét tag - támogassa ezt, a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium pedig hasonló arányban mondjon igent az előterjesztésre.

Amennyiben valamelyik fázisban megakad a folyamat, pályázatot írnak ki a tisztségre: itt szintén kétharmaddal jelöl az elnökség, majd ugyanilyen arányban kell a nagykuratóriumnak a kiválasztott személy mellé állnia.

Rudi Zoltán lehet a médiatörvény 1995 végi elfogadása után a Magyar Televízió egyetlen elnöke, aki kitölti mandátumát.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!