3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az MNB által létrehozott alapítványok az alapításuk óta eltelt időszakban olyan jelentős ingatlanvagyonra tettek szert, amelyek eszmei értéke messze meghaladja mind a vételi, mind az aktuális piaci árukat - hangsúlyozta a Pallas Athéné alapítványok kedden kiadott közleménye.

A leltárban felsorolt tizenegy ingatlan bekerülési áraként összesen 17,89 milliárd forintot tüntet fel a közlemény, amelyek aktuális könyvszerinti értéke 19,498 milliárdot tesz ki.

A listán szereplő legértékesebb ingatlan a Budapest I. kerületében lévő Ybl Villa, amelynek bekerülési ára 4,6 milliárd forint volt 2014 decemberében, amikor a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány rendezvényközpont létrehozása érdekében megvásárolta. A Csónak utcai építkezés akkor már évek óta állt. Az eredeti épület Ybl Miklós tervei alapján, gróf Lónyay Menyhért, a kiegyezés utáni első magyar kormány pénzügyminiszterének megbízásából készült. A Vár oldalában 1870-72 között épült háromemeletes rezidencia a második világháborúban bombatámadást kapott és megsemmisült. A Vár rekonstrukciója során a villát nem állították helyre, a romokat eltakarították, és a telek üresen maradt. A 2000 és 2007 közötti építkezés során a homlokzat elnyerte végleges állapotát, a belső tere szerkezetkész lett. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány a funkcionális terek átalakításával a korábbi tervek szerint folytatja a kivitelezést - olvasható a közleményben.

Így újul meg a Csikós-udvar a  Budai Várban

A közlemény részletes szól a régi budai városházának a budai várban a Szentháromság tér sarkán álló 2,4 milliárd forintra értékelt épületéről, amely az MNB-től 2014. tavaszán került a PADA tulajdonába. A kiemelt jelentőségű műemlék 2009 óta elhanyagolt állapotban állt kihasználatlanul. Az ingatlan rekonstrukciója 2016 végén fejeződik be. Földszintjén és a pincéjében étterem és bemutatótermek kapnak helyet, az emeleti és a tetőtéri szinten pedig a közgazdasági tudományok nemzetközi doktori iskolája. Az emeleti reprezentatív barokk térsor elsősorban az igazgatási, oktatási funkcionális egységeket fogadja be, a tetőtéri szinten a kutatók munkahelye és a diákok tanuló-kutatóhelye lesz.

A budai várban, az Úri utca 72 alatt lévő épületet 2015. elején a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány (PAGEO) vásárolta meg 795 millió forintért egy geopolitikai és geostratégiai központ létrehozásának céljából. Az utolsó lakó 2012-ben költözött ki a házból, amely azóta üresen állt. A ház alatt 45 méteres mélységig nyúló pincerendszer terül el, ahol egykor a Magyar Nemzeti Bank őrizte aranytartalékának egy részét.

A közlemény kitér még az egykori IPOSZ-székház Kálmán Imre utcai 450 millió forintra becsült épületére, amely 2014 tavaszán az alapítójától került a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány (PADS) tulajdonába. A százéves belvárosi műemlék 2012 óta állt üresen, felújítását követően a PADS Alapítvány működésének ad helyet majd, és oktatási központként üzemel. Az ingatlan bekerülési értéke 450 millió forint.

A Pallas Athéné alapítványok listáján szerepel még három kecskeméti ingatlan mintegy 2,6 milliárd forint értékben, Budapesten a Mátyás király úton (1,036 milliárd forint értékű), a Ferenchegyi lépcsőn (3,1 milliárd) és a Döbrentei utcában (2,857 milliárd forint) egy-egy ingatlan, valamint a balatonkenesei MÁV üdülő (90 millió forint).

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!