<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A szektor szereplői idén még csökkenő ütemű visszaesést várnak a magyar építőipar teljesítményében - derül ki egy friss felmérésből. A 2006 óta tartó lejtmenet a várakozások szerint talán jövőre érhet véget, de egyelőre nagy a bizonytalanság a folytatást illetően. Mfor.hu-háttér.

A hazai építőipari társaságok további csökkenést várnak az építőipar teljesítményében, bár kisebb mértékűt, mint a megelőző időszakban – derül ki a CEEC Research társaság és a KPMG közös felméréséből. A cégek szerint idén átlagosan 0,6 százalékkal csökkenhet az építőipar teljesítménye, ehhez azonban az kellene, hogy a következő hónapokban látványos javulás jöjjön.

Óvatosan optimisták a cégek

A 2006 óta tartó visszaesés alapvető oka, hogy mind az állami, mind a magánszférából igen kevés megrendelés érkezik az építőipari cégekhez. A 2011-es előrejelzéseikben a társaságok már növekedést várnak, de a bizonytalanság jelentős. „A jövő évi folyamatokat alapvetően a finanszírozás és a piaci kereslet alakulása határozza meg. Döntő lesz, miként alakulnak az állami megrendelések, azaz a nagyobb, infrastrukturális beruházások, míg a lakáspiac kilátásait az befolyásolhatja számottevően, hogyan alakul a lakástámogatás rendszere, illetve a bérlakás-építési program” – hangsúlyozza Rábai György a KPMG ingatlan-tanácsadó részlegének szenior menedzsere.

A 2010-es évre csökkenést prognosztizálnak a cégek saját értékesítésükben is –mivel a cégeknek átlagosan csak néhány hónapra előre van megkötött szerződésük: a magasépítő társaságok 4,6, míg a mélyépítők 3,8 százalékos csökkenést jósolnak az értékesítésben.


A felmérés szerint 2010 első félévében tovább csökkent az építőipari vállalatok üzleti bizalma is. A vállalatuk konkurenciánál sikeresebb alkalmazkodási képességében a megkérdezetteknek csupán 43 százaléka bízik. Hasonló a helyzet a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában is, míg Lengyelországban ezen a téren már némi javulás tapasztalható.


Az építőipari társaságok kapacitáskihasználtsága idén tovább csökken, jelenleg 65 százalék körül mozog, ami az építkezési főidényben nagyon alacsony aránynak tekinthető. A tizenkét hónappal ezelőttinél kevesebb megrendelésről a társaságok 59 százaléka számolt be. Azoknak a hónapoknak a száma, amelyekre a társaságoknak előre megkötött szerződése van, a visegrádi négyek közül Magyarországon a legalacsonyabb, átlagosan 3,2 hónap, tehát csak az idény fő része, ami közvetlenül befolyásolja a nagymértékű bizonytalanságot.

Minden megkérdezett építőipari társaságban azt állítják, növekedési lehetőségeik korlátozottak; a legnagyobb problémát a bürokrácia, a munka magas költségei és a saját aktivitásuk finanszírozásához szükséges pénzügyi eszközök hiánya jelenti. Majdnem minden megkérdezett vállalat elégtelennek tartja a megkeresések számát is. A felmérésben részt vevők a következő tizenkét hónap legnagyobb feladatának a működési hatékonyság növelését, valamint az adózás és a finanszírozás (saját tőke vs. idegen források) optimalizálását tartják.

A sor végén kullogunk

Nemzetközi összehasonlításban is gyászos képet mutat a magyar építőipar helyzete, amelynek teljesítménye hazánkban csökkent a legnagyobb mértékben júniusban az adatot szolgáltató uniós országok közül. Negyedéves szinten a Baltikummal és a Balkánnal együtt kullogunk a lista végén, míg a németek, a britek, de már a lengyelek is visszataláltak a növekedés útjára.

Májushoz viszonyítva 2,3 százalékkal csökkent a termelés volumene Magyarországon, miközben a listán szereplő uniós országok többsége már növekedést könyvelhetett el. A lengyelek például 4,5, a szlovákok pedig 1,3 százalékkal tudtak bővülni, az uniós átlag pedig 3,5 százalékos pluszt mutat.

2009 júniusához képest jóval nagyobb, 19,6 százalékos mínuszt kellett lenyelnünk, miközben a románok 5,3, a csehek 4,6, a szlovákok pedig hét százalékos visszaeséssel megúszták a hónapot, a lengyelek pedig tizedével növekedtek. Az uniós országok átlagban 5,4 százalékos bővülést értek el - igaz, az adatot szolgáltató 14 ország közül kilencben mérséklődött a szektor teljesítménye.

Ezzel párhuzamosan a csődhullám is tetőzött: a bedőlt építőipari cégek száma csaknem 16 százalékkal nőtt 2009 első hat hónapjához képest - igaz, a nemzetgazdaság egészében szinte ugyanekkora arányban nőtt a felszámolási eljárás alá vont vállalatok száma.      

Az Opten adatai szerint a negatív tendenciák júliusban is folytatódtak, ugyanis soha nem látott magasságba szökött a havi felszámolások száma. A hetedik hónapban 393 cég került ilyen eljárás alá, ami 35,5 százalékkal - 103 vállalkozással - több, mint egy évvel korábban.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.