2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az elemzői várakozásoknál jobb negyedik negyedévet zárt tavaly a világ legnagyobb távközlési berendezésgyártója, a svéd Ericsson, a vállalat azonban így is elbocsát ötezer munkatársat.

A távközlési óriás a tervezettnél több mint egy héttel korábban tette közzé negyedik negyedéves jelentését, amelyben örömmel konstatálták: eddig kevéssé érintette a céget a gazdasági válság, amennyiben a profit csökkent ugyan, de az év végére a visszaesés enyhült, és az üzemi eredmény rátája javult. Intő jel lehet azonban 2009-re, hogy a vállalat a költségek további jelentős leszorítását tervezi, egyebek közt ötezer dolgozója elbocsátása révén.

Az Ericsson adózott eredménye a negyedik negyedévben 3,9 milliárd svéd korona (432 millió dollár) volt, 32 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 5,6 milliárdnál. Egész évben a profit 48 százalékkal csökkent, 11,3 milliárd koronára 21,8 milliárdról, közölték a cégnél szerdán.

Az Ericsson ügyvezető igazgatója, Carl-Henric Svanberg szerint világszerte nagy kereslet volt a vállalat portfoliójára, és a negyedik negyedév teljesítményében nagy szerepe volt a valuták jelentős árfolyammozgásának is. A svéd korona év végén erőteljesen gyengült.

Idén ütemesen folytatni akarják a költségcsökkentést "a társaság minden részében", összesen 6-7 milliárd koronás egyszeri átszervezési költséggel, amitől évi 10 milliárd koronás megtakarítást várnak 2010-től, írták a beszámolóban.

Ezzel együtt nem bocsátkoztak előrejelzésbe az idén várható eredményeket illetően, csak annyit írtak: "nehéz pontosan megjósolni, hogyan módosulnak a fogyasztók távközlési kiadásai" a válság miatt. Hasonlóképp nem részletezték, miként érinthetik az átszervezések a cég külföldi részlegeit, egyebek közt az Ericsson Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft.-t.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!