<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		

Az elemzői várakozásoknál jobb negyedik negyedévet zárt tavaly a világ legnagyobb távközlési berendezésgyártója, a svéd Ericsson, a vállalat azonban így is elbocsát ötezer munkatársat.

A távközlési óriás a tervezettnél több mint egy héttel korábban tette közzé negyedik negyedéves jelentését, amelyben örömmel konstatálták: eddig kevéssé érintette a céget a gazdasági válság, amennyiben a profit csökkent ugyan, de az év végére a visszaesés enyhült, és az üzemi eredmény rátája javult. Intő jel lehet azonban 2009-re, hogy a vállalat a költségek további jelentős leszorítását tervezi, egyebek közt ötezer dolgozója elbocsátása révén.

Az Ericsson adózott eredménye a negyedik negyedévben 3,9 milliárd svéd korona (432 millió dollár) volt, 32 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbi 5,6 milliárdnál. Egész évben a profit 48 százalékkal csökkent, 11,3 milliárd koronára 21,8 milliárdról, közölték a cégnél szerdán.

Az Ericsson ügyvezető igazgatója, Carl-Henric Svanberg szerint világszerte nagy kereslet volt a vállalat portfoliójára, és a negyedik negyedév teljesítményében nagy szerepe volt a valuták jelentős árfolyammozgásának is. A svéd korona év végén erőteljesen gyengült.

Idén ütemesen folytatni akarják a költségcsökkentést "a társaság minden részében", összesen 6-7 milliárd koronás egyszeri átszervezési költséggel, amitől évi 10 milliárd koronás megtakarítást várnak 2010-től, írták a beszámolóban.

Ezzel együtt nem bocsátkoztak előrejelzésbe az idén várható eredményeket illetően, csak annyit írtak: "nehéz pontosan megjósolni, hogyan módosulnak a fogyasztók távközlési kiadásai" a válság miatt. Hasonlóképp nem részletezték, miként érinthetik az átszervezések a cég külföldi részlegeit, egyebek közt az Ericsson Magyarország Kommunikációs Rendszerek Kft.-t.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.