TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2008. október 9. 12:04

Pénteken tesz újabb kísérletet a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma arra, hogy megválassza a nagyobbik köztévé elnökét; sorrendben ez a harmadik pályázat a március elején megüresedett posztra.

Czeglédi László kuratóriumi elnök közlése szerint reggel nyolc órakor ül össze a parlamenti frakciók delegáltjaiból álló testület, hogy - kétharmados voksaránnyal - jelötlet állítson a tisztségre a 13 induló közül; ha ez sikerül, a javaslatot hasonló arányban kell jóváhagynia a civil szervezetek képviselőivel kiegészült, déltől tanácskozó nagykuratóriumnak.

Testületi tagoktól származó értesülés szerint szerda délután informális ülést tartott a kuratóriumi elnökség, de nem körvonalazódott olyan személyi javaslat, amely megkaphatná a hét szocialista, három fideszes, két szabad demokrata, valamint egy-egy MDF-es és KDNP-s delegált kétharmadának szavazatát.

Korábbi sajtóinformációk szerint a mostani pályázók között van még Baló György, Szinetár Miklós, Pálffy István, Szabó Stein Imre és Zelles Sándor mellett a legutóbbi kör két döntőse, Havasi János és Székely Ferenc is; előbbi négy, utóbbi - a szükségesnél épp eggyel kevesebb, azaz - kilenc voksot kapott a május 30-ai jelöltállításkor.

A médiatörvény előírásai szerint a megbízatás négy évre szól, ám egy alkalommal - az elnökké választáshoz szükséges arányú támogatás mellett - lehetővé teheti a kuratórium, hogy pályázat nélkül újrázzon a hivatalban lévő vezető.

Ilyen döntésre eddig egyetlen alkalommal, idén szeptember végén került sor, amikor Cselényi László, a Duna Televízió elnöke jövő februárban lejáró hivatali idejét toldották meg négy esztendővel; az MTV-ben a médiatörvény 1996-os hatály lépése óta egyetlen elnöknek, az idén márciusban távozó Rudi Zoltánnak sikerült kitöltenie mandátumát.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.