<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A piacgazdaság logikája szerint többnyire a nagyhal eszi meg a kishalat, ám a Porsche és a Volkswagen kapcsolatában könnyen lehet, hogy fordítva sül el a dolog. Német lapértesülések szerint ugyanis a sportautóiról ismert vállalat tovább növelné részesedését a VW-ben.

2005 ősze óta folyamatosan vásárolja a Volkswagen részvényeit a Porsche, így ma már az elsőszámú európai autógyártó fő tulajdonosa lett a cég. A sportautó-gyártó vállalat vezetői azonban nem elégednek meg a jelenlegi 21,2 százalékos részesedésükkel. A Porsche sajtóértesülések szerint 25 százalékosra növelné tulajdonrészét a wolfburgi székhelyű cégben.

Wendelin Wiedeking Porsche-vezér korábban azt hangoztatta, hogy nem áll érdekükben a cég közgyűlésén vétójogot biztosító 25,1 százalékos részarányig elmenni. Az elemzők ezzel szemben úgy vélik, ha további vásárlásra szánja el magát a Porsche, akkor ez a részarány lehet számukra ideális. A részvények 30 százaléka felett ugyanis kötelező vételi ajánlatot kellene tenniük, "felesleges" milliárdokat elköltve, miközben a 25,1 százalékkal a lényegi döntésekben már döntő szavuk lesz.

A Porsche szempontjából a kockázatot a többi nagytulajdonos jelentheti, akik feltehetőleg nem szívesen asszisztálnának a hatalomátvételhez. Az igazgatóság összetétele kapcsán az év elején már volt egy kisebb összecsapás. A VW-ben akkor 20 százalékos részesedést szerzett Porsche két jelöltet kívánt delegálni a boardba, Alsó-Szászország, amely hasonló részvénycsomaggal bír azonban elutasította ezt. A két fél közötti megállapodás eredményeként idén egy embert delegálhatott végül a Porsche, a vállalat vezérigazgatója, Wendelin Wiedeking kerül be az igazgatótanácsba.

Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.