3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Skoda Transportation (Skoda) szerint megalapozatlanok, hamisak és a vállalat jó hírnevét rontók azok az állítások, amelyeket a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) keddi közleményében megfogalmazott a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) hétfői, a fővárosi villamostendert érintő határozatával kapcsolatban.

A Skoda kedden az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "mivel a BKK a KDB határozata után kiadott nyilatkozatában újra megismételte a képtelen vádakat, így azt jóhiszemű tévedésnek már nehezen tudjuk tekinteni". Álláspontjuk szerint a BKK nyilatkozatában "lényegében kétségbe vonja a KDB-határozat megalapozottságát és megismétli korábbi jogsértő állításait".

A Skoda közleménye szerint a BKK továbbra is "offshore hátterű cégnek" nevezi a száz százalékban cseh magántulajdonban lévő vállalatot, noha korábban a Skoda mind a BKK számára közvetlenül, mind pedig az MTI útján közzétette teljes tulajdonosi hátterét. Közleményükben felhívták a figyelmet arra is, hogy a miskolci villamostender nyerteseként Magyarországon és más uniós tagországokban, így Németországban is átláthatónak találták a hét cseh magánszemély tulajdonában lévő cég tulajdonosi hátterét.

A Skoda Csehországban adózik, tulajdonosi struktúrája átlátható és ismert, könnyen ellenőrizhető. Az ezzel ellentétes állításokat a vállalat a jó hírnévhez fűződő jogai rontásának tekintik, annak minden jogi következményével együtt - áll a cég közleményében.

A Skoda közleménye szerint a KDB törvénysértőnek nyilvánította a BKK azon döntését, amelyben az nem fogadta el a Skoda Alstommal közös referenciáit. Álláspontjuk szerint a BKK keddi nyilatkozatában már elismerte, hogy a Skoda Magyarországon szokásos és elfogadott módon igazolta referenciáit. Mint írták, a Skoda és az Alstom képes arra, hogy a legmagasabb színvonalú villamosokat állítsa elő, és a legolcsóbban - ahogy ezt a budapesti tender is bizonyítja.

A Skoda kész arra, hogy a BKK-val együttműködve a pályázók közül a legalacsonyabb áron, világszínvonalú villamosokat szállítson Budapestre - zárul a cseh cég közleménye. A BKK korábban azt közölte, hogy a KDB határozata alapján nem zárhatja le a villamosbeszerzés értékelését, és egyelőre nem kötheti meg a szállítási szerződést az eljárás nyerteseként korábban kihirdetett spanyol szállítóval.

A BKK a fővárosi önkormányzat megbízásából, uniós források felhasználásával februárban indított közbeszerzési eljárást 37 új, alacsonypadlós villamos beszerzésére. A kocsiknak 2015 végéig kell forgalomba állniuk az átépülő vonalakon.

Négy cég adott érdemi ajánlatot, a Skoda és a Stadler ajánlatának érvénytelensége miatt a legjobb ajánlatot - a német Siemenst megelőzve - a spanyol CAF adta. Ezután a cseh Skoda közbeszerzési jogorvoslati eljárást kezdeményezett ajánlatának érvénytelenné nyilvánítása miatt. A BKK a Skodát szakmai alkalmatlanság, műszaki meg nem felelés és az aránytalanul alacsony ár miatt zárta ki - áll a BKK korábbi közleményében. A KDB egyik vitatott elem tekintetében sem mondta ki, hogy helytelen döntés született, hanem további vizsgálatokat kért.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!