<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A globalizáció és a változó jogszabályi környezet is hozzájárult ahhoz, hogy világ vezető nagyvállalatai jobban aggódnak a vesztegetési és korrupciós ügyek miatt, mint valaha.

A KPMG 64 országban közel 660 résztvevő megkérdezésével készült felmérése szerint egyre több nagyvállalati vezető aggódik a vesztegetési és korrupciós ügyek miatt. A közel öt évvel ezelőtti hasonló felméréshez képest jelentősen nőtt azon válaszadók száma, akik úgy gondolják, noha egyre erősebben küzdenek a vesztegetések és korrupciós ügyletek ellen, többet kell tenniük annak érdekében, hogy szilárd korrupcióellenes struktúrával rendelkezzenek.

Petrus Marais, a KPMG forensic-szolgáltatások üzletágának globális vezetője szerint bár a korrupcióellenes keretrendszerek létrehozása érdekében tett erőfeszítések egyre nagyobbak, vannak még tátongó lyukak.

"A probléma különösen ott akut, ahol a cégek nehezen ellenőrizhető, esetlegesen vesztegetések csatornájaként szolgáló, harmadik felekkel kerülnek kapcsolatba. A válaszadók ugyan elismerik, hogy a korrupcióellenes küzdelemben ez jelenti a legnagyobb gondot, mégsem fektetnek kellő hangsúlyt arra, hogy munkavállalóikat, beszállítóikat és egyéb üzleti partnereiket jogkövető magatartásra bírják"

– véli Petrus Marais.

A KPMG közel öt évvel ezelőtt készített felméréséhez képest jelentősen nőtt azon válaszadók aránya, akiknek számottevő kihívást jelentenek a vesztegetés- és korrupcióellenes harccal kapcsolatos problémák – az USA-ban és az Egyesült Királyságban több mint 50 százalékos emelkedés mutatható ki.

Az erősödő nemzetközi jelenlét miatt a legnagyobb kihívást a harmadik felekkel fennálló kapcsolatok kezelése jelenti a korrupcióellenes küzdelemben. Ezt alátámasztandó a legfontosabb kihívások közt szerepelnek a harmadik felek megfelelőségi szempontból való átvizsgálásával, illetve azok átvilágításával kapcsolatos nehézségek. A harmadik felekkel való üzletelés figyelemmel kísérésével kapcsolatos nehézségek ellenére a válaszadók közel fele nem azonosítja kockázatosnak minősíthető partnereit. A válaszadók több mint fele nem élt az ellenőrzési és auditálási lehetőségekkel, még akkor sem, amikor azt egyébként az adott partnerrel kötött szerződés vonatkozó kitételei lehetővé tették volna számukra.

Ugyancsak a globalizáció hozadéka, hogy egyre több cég gondolkozik felvásárlásokban. A vállalatvezetők közel kétharmada gondolja úgy, hogy növekedési stratégiájuk fontos részét képezik a felvásárlások, mégis meglepően kevesen gondolnak a felvásárlási szakaszban nem beazonosított vesztegetéssel és korrupciós kockázatokkal járó következményekre.

A vállalatvezetők növekvő aggodalmuknak adnak hangot amiatt, hogy nem rendelkeznek elegendő erőforrással a vesztegetési és korrupciós kockázatok kezeléséhez, amit összességében a negyedik legnagyobb problémának tartanak.

A kockázatok fentről lefelé történő értékelése segítség lehet a prioritások felállításában, ám a válaszokból az látszik, hogy a cégek számára az egyik legnagyobb kihívást a vesztegetési és korrupciós kockázatok felmérése és értékelése jelenti. A vesztegetési és korrupcióellenes kontrollok értékelésének legmeghatározóbb és leghatékonyabb módja az adatelemzés, ugyanakkor a válaszadók mindössze negyede él ezzel a lehetőséggel, és nekik is csak kevesebb, mint fele használja rendszeresen e módszert, szögezi le a KPMG közleménye.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.