2016. január 8. 05:10

A közel egymilliárdos stadion mellé új sportszálló és futsal edzőcsarnok is dukál Seszták Miklós, fejlesztési miniszter városának, Kisvárdának - derül ki az egyesület aktuális sportfejlesztési programjából.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

A 2015/2016-os szezonban Felcsút mögött a második legtöbb TAO-támogatásban részesülhet Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának, Kisvárdának az egyesülete, 1,26 milliárd forintban - számolt be róla elsőként az mfor.hu még tavaly december elején. Akkor kerestük a Várda SE-t, hogy milyen fejlesztésekre fordítanák a befolyt összeget, ám megkeresésünkre nem válaszoltak. Most viszont a város honlapjára felkerült az egyesült sportfejlesztési programja, melyből sokminden kiderül.

A dokumentum szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség által jóváhagyott 1,26 milliárd forint döntő része egy utófinanszírozott tárgyi eszköz beruházásra menne.

Nevezetesen sportszállót és futsal edzőcsarnokot hoznának létre.

Az egyesület indoklása szerint a csapat NBII-es szereplése miatt még több távoli székhelyű csapat utazik a városba.

"A vendégcsapatok eddig Nyíregyházán szálltak meg, mely 50 km-re van. A téli és nyári edzőtáborozásra kiválóan alkalmas lesz a sportcentrum kiegészítése egy sportszállóval. Egyszerre két csapat is elhelyezésre kerülhet. További lehetőség a határ menti ukrán és román csapatok edzőtáborozási keresletének kiegészítése."

A kisvárdai "stadion" még így néz ki

A futsal edzőcsarnokot szükségét pedig úgy indokolták:

"A rossz időjárási viszonyok és a téli edzőtáborozások és mérkőzések lebonyolításához elengedhetetlen". A téli időszakban az utánpótlás csapatoknak ugyanis nincs edzési lehetősége fedett helyen.

A sportszállóra 1,397 milliárd forint, az edzőcsarnokra pedig 199,25 millió forint beruházási költséget határoztak meg. Az MLSZ ebből viszont "csak" 998,97 milliót és 142,47 milliót hagyott jóvá, vagyis összesen 1,14 milliárd forintot.

A jóváhagyott 1,26 milliárdos teljes összeghez hiányzó közel 120 millió forintot pedig személyi jellegű költségekre, nagykapura, labdafogó hálóra, honlap fejlesztésre fordíthatja a Várda SE.

A sportszálló és futsal edzőcsarnok felépítéséhez 489,2 millió forintos önrészre lesz szükség

az MLSZ határozata szerint, aminek előteremtése az elérhető nyilvános adatok alapján nagy kérdés lehet. 2014-ben (a legutóbbi ismert beszámoló alapján) kicsivel több mint 130 millió forint eredményt sikerült realizálnia az egyesületnek. Vagyis a töredékét annak, amire szükség lesz. Ha a sportfejlesztési program számaiból indulunk ki, akkor 2015 sem lehetett ebből a szempontból kiemelkedő év. A várt bevételek és kiadások a korábbi évekhez hasonlóan ugyanis nagyjából kiegyenlíthették egymást.

Képeken a felcsúti stadion! 

Bérekben van hova felzárkózni

A sportfejlesztési programban az egyes munkakörökben adott bérek is kiderülnek és ez alapján a Várda SE-nek bőven van még hova felzárkóznia a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványhoz. Ahogy arról beszámoltunk, amellett, hogy rengeteg embert foglalkoztatnak, több esetben is kiemelkedő fizetésekkel jutalmazzák az elvégzett munkát. Az akadémiai igazgató például bruttó 1 millióért végzi a munkáját és mindezt a TAO-támogatásból finanszírozva.

A Várda SE ellenben az elnök és a pálya gondnok munkaköröket sorolta be a támogatottak közé. Előbbi EKHO-s adózás mellett havi bruttó 25 ezer forintos juttatásért, a pálya gondok normál adózással havi 130 ezerért látja el a feladatát.

Székely Sarolta
mfor.hu