5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kormányközeli elemzőcég, Deutsch Tamás testvére, a székelyföldi labdarúgás és Fideszhez köthető szervezetek is milliókat kaptak közérdekű támogatásként a lottótársaságtól tavaly.

A Szerencsejáték Zrt. az egymást követő hatodik évben ért el árbevételi rekordot, ezzel az egyik legjobban prosperáló állami társaságnak is nevezhetjük. A cég közlése szerint várakozásaik szerint az eredménycéljaikat is sikerült ezzel túlszárnyalni. A Szerencsjáték Zrt. bevételeiből rendszeresen juttat közérdekű támogatás különböző alapítványoknak, sportegyesületeknek, cégeknek, amit az elmúlt egy évben már a Szerencsejáték Nonprofit Service Kft-n keresztül adományozott a szerencséseknek.

A napokban tették közzé a társaság honlapján az utolsó negyedéves szerződéseket, melyekkel kiegészülve a tavalyi év során több mint 1,135 milliárd forintot osztottak szét. Ez közel 60 százalékkal több, mint amennyit a 2014-es évben közérdekű cél támogatásként fizettek ki; akkor 707 millió forintnyi összeget "adományoztak".

Ők kapták a legtöbbet

Tavaly a legmagasabb összeget 100-100 millió forintot két szervezet kapta a lottótársaságtól: az Asociata Futball Klub Csíkszereda Egyesület, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség. Előbbi az az társaság, melyet a magyar kormány is támogat a Bethlen Gábor Alapon keresztül, a felcsúti fociakadémia pedig szakmai együttműködésre szerződött velük. Az egyesület ráadásul rendszeres támogatásban részesül a lottótársaságtól, hiszen 2014-ben 28 millió forintot kaptak.

szerk: a sporttevékenységek támogatása a Szerencsejáték Zrt.-nél is prioritást élvez az adatok alapján. Az 1,135 milliárd forintos összegnek ugyanis 45,1 százaléka, vagyis 512,25 millió forint ment sportegyesületeknek, kluboknak. Ezzel szemben kórházaknak, vagy egészségügy területén működő alapítványnak a támogatások 20,8 százaléka, 236,6 millió forint jutott tavaly.

A sportcélú támogatásnál negyedével kevesebb jutott tavaly a Pilishegyi János Alapítvány a Szent Margit Kórház Szülészetéért szervezetnek, 75 milliót kaptak a Szerencsejáték Zrt.-től. Említésre méltó még 3 50 millió forintnál nagyobb tétel a toplistán:

  • az FTC Kézilabdasport Nonprofit Kft. 50 millió+áfa támogatásban részesült,
  • az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet 50,1 milliót kapott,
  • a Szövetség a Nemzetért Alapítványnak pedig kereken 50 millió forint jutott.

Utóbbi szervezetnek a kuratóriumi elnöke a holnapjuk szerint dr. Hende Csaba (ez 2010 óta nem igaz már).

Kormányközeli kedvezményezettek

Ám nem ez az alapítvány az egyedüli, mely kormányközelinek tekinthető. Tavaly decemberben 30 millió forintot kapott a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, mellyel még a top 10-be is befértek. Tavaly egyébként ennek az összegnek mindössze felét, 15 milliót kaptak.

Még tavaly márciusban 10 millió forintot kapott az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, mely közvetetten kapcsolatba hozható L.Simon László kulturális örökségvédelemért és kiemelt kulturális beruházásokért felelős államtitkárral. Sajtóhírek szerint ugyanis jó kapcsolatot ápol a volt ügyvezető igazgató, Pápay György az államtitkárral, aki nem mellesleg a Fidesz-frakciónak is dolgozott. A cégjegyzék szerint pedig az intézet tulajdonosa egyebek mellett a Magyar Írószövetség, ahol a választmány tagja L.Simon László.

Szintén az államtitkárhoz kapcsolható a Kommentár Alapítvány is, mely júliusban kapott 6 millió forintot a Szerencsejáték Zrt.-től. A szervezet a kéthavonta megjelenő közéleti és kulturális folyóiratot, a Kommentárt adja ki, melynek szerkesztőbizottságának tagja L.Simon László.

Júniusban 25 millió forint plusz áfa támogatásban részesült az Élményliget Kft. is, melynek tulajdonosa Deutsch Tamás testvére, Deutsch Péter, és szintén ebben a hónapban kapott 8 milliót a Jövő Uniója Alapítvány. A szervezet kuratóriumának elnöke Tardi Tamás, aki egyben a Fidelitas Országos Választmányának az elnöke is.

Még Simicska körének is jutott

A támogatások listáját böngészve feltűnik, hogy ha sportról van szó, akkor az Orbán-Simicska párharc nem állhat a pénzek útjába. A Simicska Lajos üzlettársaként ismert Nyerges Zsolt ugyanis az elnöke a Szolnoki Olaj Kosárlabda csapatnak, mely decemberben kapott 7,8 millió forintot a lottótársaságtól. A Szolnoki Vízilabda SC, melynek névadó főszponzora a Közgép, tavaly 22 millió forintot kapott támogatásként.

A támogatottak listáján ugyanakkor más milliárdos vállalkozó érdekeltségét is megtaláltuk, tavaly októberben a vegyépszeres Nagy Elek, kolozsvári származású magyar üzletember alapítványa, a Traditio Transylvanica Alapítvány is kapott 6 milliót. Az üzletember vásárolta meg a 15. században épült gyalui várkastélyt még 2014-ben, ezzel összefüggésben hozta létre az alapítványt, melynek elsődleges célja a hagyományőrzés és kulturális központ kialakítása.

Noha nem vállalkozó, ám mindenképp érdekes tény, hogy szintén decemberben, szintén 6 millió forintot kapott Nyári Károly zenész cége, a Charles Music Művészeti Produkciós Kft. is.

Vannak visszatérők

A cikkünk korábbi részében már említést tettünk arról, hogy a székelyföldi fociakadémia és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány is rendszeres kedvezményezettnek tűnik, ám nem ők az egyedüliek. Tavaly - akárcsak 2014-ben - 10 millió forintos támogatásban részesült a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány, melyet az Átlátszó korábbi cikke szerint az alapítványt Kövér László, Németh Zsolt és Madarász László hozta létre, a Pro Minoritate Alapítvány utódjaként.

Decemberben 15 millió forint támogatásban részesült a Heim Pál Gyermekkórház a 2014-es 45 millió és a 2013-as 24,7 millió forint után. A Piliscsabai Cserkész, Lovas, Kulturális, Szabadidős és Sportegyesület 6 milliót kapott (2014-ben még 8 milliós támogatásban részesültek), és 20 millió jutott a Minden gyermek lakjon jól Alapítványnak is. A szervezet 2013 óta minden évben ugyanekkora összegű juttatásban részesül a lottótársaság részéről.

Székely Sarolta
mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!