2015. szeptember 20. 07:01

A VW csoport személyautó-márkái, a névadó kivételével mind több autót tudtak eladni idén, mint egy évvel korábban. A VW eredménye lehúzza a csoportszintű számokat is.

A VW csoport augusztus végéig 6,55 millió személyautót és hasznongépjárművet adott el világszerte, amely mintegy 90 ezerrel (-1,5 százalék) alacsonyabb, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A visszaesés a dél-amerikai, az orosz, de legfőképpen a kínai piac gyengélkedésének tudható be. Dél-Amerikában 23,4, Oroszországban 38,9, Kínában pedig 5,8 százalékkal adtak el kevesebb járművet.

A csoport messze legnagyobb tagja maga a VW 3,84 millió autót adott el, amely 4,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Ezzel szemben mind az Audi (3,4), mind a Porsche (27,4), mind a Skoda (2,9), mind pedig a Seat (6,8) növelni tudta eladásait globálisan. Ez persze nem jelenti azt, hogy közülük többen ne vesztettek volna piacot akár Oroszországban, akár Kínában (a Porsche kivétel), de összességében jobban teljesítettek.

A VW haszonjármű divíziója ugyanakkor 0,8, a MAN 13,3, a Scania pedig 2,8 százalékkal adott el kevesebb kocsit augusztusig.

Visszatérve a csoportszintű eredményre, Európában nincs ok a szégyenkezésre, 3,4 százalékkal nőttek az eladások, amely 2,7 millió autót jelent. Észak-Amerikában szintén jobban teljesítettek, az 5,8 százalékos növekedés 618 ezer járművet jelent.

mfor.hu

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.