<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a rezidensszövetség szerda esti, budapesti fórumán az elhangzottakra reagálva azt mondta: "a kivándorlás gerjesztése, a rendszer ezzel való zsarolása nem vezet megoldásra".

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az "Élhető magyar egészségügyet!" című fórumon elmondta: eddig 1903-an helyezték letétbe felmondólevelüket a rezidensszövetség mozgalmának keretében; ezek akkor aktiválódnak, ha a kormányzat az év végéig nem tesz érdemi intézkedéseket az orvosi bérek rendezésére. A szervezet vezetője azt kérte Szócska Miklóstól, tolmácsolja a miniszterelnöknek: a problémák akut beavatkozást igényelnek, az nem várhat a gazdasági cselekvőképesség 2-3 év múlva várható javulásáig. "A magyar egészségügy nem összedöntés előtt állt, az összedőlt" – fogalmazott Papp Magor.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár közölte: azért jelent meg a rendezvényen, hogy elmagyarázza a kialakult helyzetet. Hozzátette, jelenleg az ország túlélése a tét, azon kell dolgozniuk, hogy ne jussunk a görögök sorsára. Úgy fogalmazott: "ezért nem minket terhel a felelősség, hanem mi vállaltuk a felelősséget, hogy kisegítjük az országot". Ennek kapcsán kiemelte, hogy a népegészségügyi termékadóból az idén mintegy hárommilliárd forintot az egészségügyi dolgozók pótlékaira forgatnak vissza, a jövő évre tervezett bevételből pedig 15 milliárdot szintén a bérek rendezésére fordítanának. Az államtitkár azt mondta: "tragédia", de most még egy generációnak azt kell mondaniuk, hogy még egy kis áldozatot várnak tőle.

Papp Magornak arra a felvetésére, hogy elfedik a migráció súlyosságát, Szócska Miklós közölte: nem fednek el semmit, a migrációban a tavalyihoz hasonló dinamikát látnak. Hozzátette: nem tagadja, hogy emberierőforrás-krízis van, és azt sem állítják, hogy megoldották a rezidensek problémáját. Ugyanakkor kiemelte: megtalálták azt a megoldást, amelyet ha kiterjesztenek, az meg fogja állítani a rezidensek migrációját. Mint mondta, a legfrissebb adatok szerint a szakorvosjelöltek ösztöndíjprogramjára 592-en jelentkeztek. "Ez az egészségügy megmentésének az első lépése" – szögezte le az államtitkár. 

Mint mondta, tudja, hogy a fő szempontokat a bér, a megélhetés és a munkakörülmények jelentik, de ezek mellett a szakmai szempontok ugyanolyan fontosak. Ezért - tette hozzá - partnerséget ajánl abban, hogy tegyék rendbe a szakképzés és a továbbképzés rendszerét. Jelezte: emellett örömmel járná Papp Magorral együtt az országot, hogy egyeztessenek a települések vezetőivel arról, azok milyen letelepedési programot tudnak felajánlani az ott dolgozó egészségügyi dolgozók számára. "Szívós partizánmunkával kell, akár a magánérdekekkel szembemenve, rendet tenni a magyar egészségügyben" – fogalmazott Szócska Miklós.

A fórum résztvevői közül többen reflektáltak az államtitkár szavaira. Egyikük azt mondta: azt várják, hogy visszaadják a magyar egészségügyi dolgozók hitét, önbecsülését és megbecsültségét. Volt, aki arról beszélt: a kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek is azt üzenik, "nincs tovább!", nincs húsz évük arra várni, hogy megoldják az egészségügy problémáját. Szócska Miklós távozása előtt úgy fogalmazott: "Vettem az üzeneteteket. Ti is vegyétek az enyémet: maradjatok itthon, dolgozom értetek."
 
MTI