<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az állam nemcsak az E.On gáz, hanem a villanyüzletágát is megveszi, a németek egyedül a hálózati, illetve kereskedői szerepet tartanák meg maguknak - értesült az mfor.hu.

szerk.: a délután folyamán megérkezett a hivatalos közlemény is a szándéknyilatkozat aláírásáról, melyet szintén közöltünk. 

Az mfor.hu értesülései szerint az MVM és az E.On Hungária a mai napon, vagyis március 5-én szándéknyilatkozatot írt alá a következő E.On tulajdonban lévő cégek megvásárlására:

  • az E.On Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt.,
  • az E.On Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.,
  • az  E.On Energiaszolgáltató Kft. (ez felelős a lakossági ellátásért mind a gáz, mind a villamos áram esetén)
  • az E.On Ügyfélszolgálati Kft.-ben opciós vételi jogot szerez az állam. 

Ha a társaságok listáját nézzük, akkor az látszik, hogy a hálózati szerepet tartják meg a németek. Illetve náluk marad még az a kereskedői cég (E.ON Energiakereskedelmi Kft), amely a korábban a versenypiacra kilépett ügyfeleket látja el.

Információink szerint az E.On az eladást hivatalosan azzal indokolja, hogy egy új üzleti modellt alakítana ki, aminek érdekében a gázhálózati cégeit és a lakossági energiaellátásért felelős vállalatokat eladja.

Mivel a szándéknyilatkozatat a mai napon már aláírták, most először átvilágítják az érintett cégeket, a támogatói funkciókat és az eszközállományt, és csak ezt követően lehet megállapítani a vételárat. A lapunk úgy értesült, hogy mindezzel együtt az átadás-átvétel még 2014 végéig lezajlódik a tervek szerint. 

szerk.: ugyan a hivatalos indoklás az új üzleti modell kialakításával magyarázza az értékesítést, szinte kizártnak tartjuk, hogy az energiaszektort érintő különadók, illetve az elmúlt egy év legnagyobb horderejű kormányzati intézkedéssorozata, a rezsicsökkentés ne játszana szerepet az ügyben. Mind a gáz, mind pedig a villamosenergia szektort ugyanis már több alkalommal is érintette a hatósági árcsökkentés: tavaly januárban egy 10-10 százalékos, majd tavaly novemberben 11,1-11,1 százalékos rezsicsökkentést kellett érvényesítenie az E.On-nak is a fogyasztói áraiban. A gáz esetében áprilistól jön a következő forduló, amikor majd 6,5 százalékkal tovább kell csökkenteni az árakat, az áramnál pedig szeptember 1-től lép életbe a harmadik rezsicsökkentés 5,7 százalékkal.

Az E.On szándékát erősíthették a legújabb információk is, melyek szerint akár az alapdíj mértékét is megregulázná a kormány, a profitot illetően pedig a szükségesnél, vagy nevezzük "tisztességesnél" nagyobb eredményt nem néznének jó szemmel. Ezek után abszolút nem lehet meglepetés, hogy megszületett ez a vételi szándéknyilatkozat. 

A kérdés már csak annyi lehet, hogy az állam az idei feszített költségvetésbe hogyan tudja beilleszteni a vételárat Különösen azért, mert korábban az MVM-et 71 milliárd forinttal kellett feltőkésíteni annak érdekében, hogy megvásárolhassa a "kiszemelt" céget.

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.